Дервента међу најуспјешнијим локалним заједницама

Г.С.
Дервента међу најуспјешнијим локалним заједницама

ДЕРВЕНТА - Свечаном сједницом Скупштине града и парастосом за страдале припаднике Војске Републике Српске данас је обиљежен Дан града Дервенте, у присуству бројних гостију из привредног и политичког живота. Свечаност је увелилчао и хор „Србадија” из Бијељине.

Осврћући се на период протеклих годину дана, градоначелник Милорад Симић је нагласио да Дервента неће имати проблема са приходима у буџету града, те да ће се ускоро пред одборницима наћи и расподјела суфицита у износу од два милиона марака који ће бити усмјерени на инвестиције, поред Капиталног буџета који се доноси сваке године, пише derventacafe.com.

- Дервента је по неким параметрима међу најуспјешнијим локалним заједницима. Имамо свега петсотињак незапослених, а у 868 различитих привредних друштава је запослен 6.741 радник. Наши радници су запослени већином у реалном сектору, а у администрацији само 2,5 одсто укупног броја запослених - подсјетио је Симић.

Моја идеја водиља је да све привреднике дочекамо отворених руку, што су они засигурно препознали, о чему свједочи 16 аустријских, 10 италијанских, те четири њемачке и три фирме основане кинеским капиталом, навео је Симић.

- Због тога чак 400 милиона марака вриједности робе извеземо на тржиште ЕУ и других земаља, што је 38 одсто Добојске регије, 7,1 одсто укупног извоза Републике Српске и 2,2 одсто извоза БиХ. То су бројке на које сам поносан, као и на 180 километара водоводне мреже за Осињски водовод који вриједи 4,2 милиона КМ, а изграђен је без задужења, подсјетио је Симић.

Градили су се и путеви на подручју града и села, друштвени домови, обновљена је зграда „Дервентског листа“, а при крају су пројекти изградње Партизановог и игралиштана Чардаку.

- Реконструкција зграде ОШ “Никола Тесла” је наредни велики пројекат за који се приводи крају документација и обезбјеђивање средстава од 5,2 милиона КМ. Проширујемо капацитет вртића “Трол”, а приводи се крају изградња новог Ватрогасног дома. Питање је дана када ће кренути реконструкција улице Краља Петра Првог, за шта смо осигурали око 800.000 КМ, истакао је градоначелник Симић.

- С обзиром да смо мало задужени, а рачунајући на помоћ републичких власти, сигуран сам да ћемо имати прилику провести и значајне и скупе пројекте изградње канализационе мреже, нове Индустријске зоне, те реконструкције путева према Осињи и Календеровцима - закључио је Симић.

Према његовим ријечима жеља им је изградња прикључка на аутопут у Осињи, за које постоји пројекат и средства, али за коју је потребно урадити приступне путеве.

- Дервента је свијетли примјер међу локалним заједницама и заслужено носи статус града - рекао је министар пољопривреде у Влади Српске Саво Минић.

У име привредне заједнице, Дан града је честитао Томас Дритенпрајс, власник предузећа „Техпро ЦНЦ“, која већ 16 година у Дервенти производи уникатне дијелове за фабрике аутомобила у свим дијеловима свијета.

На Свечаној сједници, као и до сада, уручено је највише признање ове локалне заједнице – Великогоспојинска повеља са златним грбом – Полицијској станици Дервента, те захвалнице Васи Мичићу и Младену Тодорићу.

Честитке градоначелнику Симићу су упутили предсједник Републике Српске Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, епископ Зворничко тузлански Фотије, министар здравства Ален Шеранић, министар локалне самоуправе Сенка Јујић, министар унутрашњих послова Синиша Каран, потпредсједник Републике Српске др Давор Пјанић, почасни грађанин и предсједник удружења “Аркобалено” Силвано Феро и многи други.

Велика Госпојина је дио идентитета Дервенте

Велика Госпојина је дио идентитета Дервенте и то је празник који је везан за изградњу првог православног храма на градском подручју, рекао је предсједник Градске борачке организације Чедо Вујићић након служења парастоса за 608 бораца ВРС на Централном спомен-обиљежју.

- Током Одбрамбено-отаџбинског рата борили смо се и за очување духовних вриједности, између осталог и обиљежавање Велике Госпоијине. Наша жеља И упорност је овим чином и крунисана, а амбијент у Дервенти је такав да сви могу да обиљежавају своје празнике - нагласио је Вујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана