Дервента: КУДМ "Босиљак" имао веома успјешну годину

Agencije
Дервента: КУДМ "Босиљак" имао веома успјешну годину

ДЕРВЕНТА - Културно-умјетничко друштво младих "Босиљак" из Дервенте лани је имало веома успјешну годину, а, осим бројних наступа у Републици Српској и ФБиХ, учествовало је на фестивалима у Белгији, Француској, Србији и Хрватској.

 

 


Културно-умјетнички руководилац Друштва Стана Наградић истиче да су успјели и да поставе нове кореографије "Уранком Ђурђеле Ђурђило" и "Ситно везе крајишка дјевојка".

"Већ имамо низ позива за гостовање у неколико држава свијета, а још нисмо донијели одлуку гдје ћемо отићи. Увијек смо усмјерени највише на своје чланове, њихово васпитање, културно усмјеравање, одговорност и дисциплину, па тек онда слиједе све остале активности, што је у суштини наша главна одлика", каже Наградићева.

"Босиљак" је прошле године учествовао на 26. Свјетском фестивалу у Белгији, у градовима Изгему, Брижу и Бриселу, гдје је учествовало шест фолклорних група са пет континената.

Запажен наступ Друштво је имало у Паризу.

Чланови Дјечијег ансамбла учествовали су на Републичкој хуманитарној организацији "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић у Банском двору у Бањалуци.

Наградићева је као представник КУД "Босиљак" и ЦИОФФ /Интернатионал Цоунцил оф Организатионс оф Фолклоре Фестивалс анд Фолк Артс/ БиХ учествовала на Свјетском конгресу ЦИОФФ-а у Сантјагу, главном граду Чилеа.

Одржан је традиционални Интер-фолк фест "Босиљковање", који 23. годину заредом организује "Босиљак", а у програму су учествовали пјевачка група, затим дјечији, први и припремни фолклорног ансамбла КУДМ "Босиљак".

Пред многобројном публиком представили су се и гости, чланови КУД-а "Никола Тесла" из Постојне, Словенија, Завичајни клуб "Жеравац" из Славонског Брода у Хрватској, СКУД "Семберија" из Бијељине, РКУД "Пролетер" из Сарајева и КУД "Срем" из Јакова, Београд.

"Посебно обиљежје овог фестивала јесте чињеница да је у посљедње 23 године кроз `Босиљковање` прошло више од 200 ансамбала са више од 8.000 учесника из многих земаља свијета. То су бројке са којима мало ко може да се похвали", каже Наградићева.

Она додаје да је Дервента веома богат град у сваком смислу, па тако и у смислу подизања културне свијести.

"Када у један мали град кроз двије деценије дође толико културних стваралаца, који су донијели обичаје свог народа и своје државе, сматрам да је то велико богатство", додаје Наградићева.

Друштво је упутило иницијативу локалној заједници да се Дервентски вашар и Коледавци као најстарији, а данас живи догађаји, упишу на репрезентативну листу УНЕСКО-ве нематеријалне баштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана