Дервентa: Извисило 20 ђака, директорима казне

Драгана Келеч
Дервентa: Извисило 20 ђака, директорима казне

Дервента - Упис у средње трогодишње школе у Дервенти пратила је драма на чијем крају је 20 ученика остало неуписано због чега ће директори ових установа бити кажњени јер су креирали лошу уписну политику.

У Министарству просвјете и културе РС су истакли да директори школа морају сносити посљедице јер нису обезбиједили довољно мјеста за сву дјецу. Пребукиране су и четворогодишње школе у тој општини, а слободна су остала тек два мјеста у гимназији. Једини спас забринути ђаци и њихови родитељи очекују у проширењу уписних квота, на које рачунају и у школама.

Драгана Б, чији је син хтио да се школује за кувара, каже да челници школа морају хитно пронаћи рјешење јер дјеца не смију остати неуписана.

- Недопустиво је да неко не може наставити школовање. Ово је тешко пало и дјеци и родитељима који су у невјерици - казала је забринута мајка.

О проширењу уписних квота одлучује Министарство просвјете и културе РС из којег поручују да су школе одговорне за настали проблем јер су лоше креирале уписну политику. Министар Дане Малешевић каже да су обавезе свих директора школа биле да спроведу анкете међу ђацима завршних разреда основних школа, анализирају тржиште рада и виде има ли потребе за одређеним занимањима и које су жеље младих. Он истиче да су са тим параметрима могли направити добар план уписа, што у Дервенти није био случај.

- Прво иде казна за те директоре, а чим буде завршен јулски уписни рок ријешићемо проблем ђака којима поручујем да нико неће остати неуписан - истакао је Малешевић, који није хтио прецизирати о каквим санкцијама је ријеч.

Малешевић истиче да министарство не може бити одговорно ако је неки ученик остао неуписан, јер су план уписа предлагале школе.

- Проблеми су настали јер директори нису узели детаљне податке о броју свршених основаца и процијенили прилив броја дјеце из сусједних општина. У Дервенти је основну школу ове године завршило 235 ученика, а планом уписа је одобрено 252 слободних мјеста у средњим школама, што значи да је по плану било и вишка слободних мјеста и да је проблем настао приливом са стране - каже Малешевић.

Директор Стручне и техничке школе Бранка Јовић каже да су план уписа креирали на основу броја свршених основаца са подручја њихове општине и управо онако како им је наложило ресорно министарство.

- Пријавио се много већи број ђака из околних општина тако да су за тили час сва мјеста попуњена и сада имамо вишак дјеце. Тражили смо проширење броја слободних мјеста и добили одбијеницу од министарства. Поново ћемо упутити тај захтјев, јер ђаци не смију остати неуписани - истиче Јовићева.

И директор дервентског Средњошколског центра "Михајло Пупин" Бранислав Видић каже да су креирали квалитетан план уписа.

- Уписали смо пет одјељења по 24 ученика - два одјељења гимназије и три из области електротехнике. Остала су нам још само два слободна мјеста у гимназији - казао је Видић.

Упис ученика у средњим школама у Српској у јулском уписном року почео је 4. и траје до 15. јула. Послије тога ће бити познато да ли ће и које школе добити додатна слободна мјеста.

Захтјеви

Дане Малешевић каже да су захтјеве за проширење уписних квота осим у Дервенти тражили и из школа у Бањалуци, Градишци и Сребреници.

- Сви су за сада добили одбијенице - казао је Малешевић.

Он је додао да је планом уписа одобрено 11.521 слободних мјеста у свим средњим школама у РС, док је девете разреде завршило 10.966 ученика.

Број уписаних ученика

Стручна и техничка школа – пет одјељења

- кувари и конобари - 12+12

- обрађивач метала - 24

- ветеринарски техничар - 24

- економски техничар -24

СШЦ "Михајло Пупин" - пет одјељења

Гимназија

 - два одјељења - општи смјер 24 + 22

Електротехника

- техничар рачунарства - 24

- техничар електроенергетике - 24

- техничар мехатронике - 24

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана