Дервента: Испуњени услови за добијање статуса града

Srna
Дервента: Испуњени услови за добијање статуса града

ДЕРВЕНТА - Начелник општине Дервента Милорад Симић изјавио је да је ова локална заједница испунила законске услове за добијање статуса града.

"Направили смо елаборат, предали надлежном министарству и реално очекујемо да ће у наредна два до три мјесеца на Народној скупштини Републике Српске бити донесена одлука о статусу града", рекао је новинарима Симић.

Он је истакао да можда нису испуњени услови са становишта броја становника, али да јесу по свим другим параметрима.

Према његовим ријечима, Дервента је имала 57.000 становника, 12.000 запослених и била је међу највише порушеним срединама.

"Данас је овдје око 7.000 запослених, 4.000 пензионера, није то добро, али је боље него код многих других општина. Ми смо забиљежили извоз од 335 милиона и увоз од 260 милиона. То је непуних 13.000 КМ по становнику Дервенте", рекао је Симић.

У прилог оправданом захтјеву за добијање статуса града наводи да Дервента има стогодишњу традицију у много чему, од дервентског водовода, Учитељске школе, Гимназије, Пољопривредне школе, "Дервентског листа".

Симић је истакао да стаутус града није медаља која значи да је завршен посао, већ да треба још радити и привлачити стране улагаче.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик током недавне посјете Добоју изјавио је да ће бити уважен захтјев да Дервента добије статус града, ако то буде стимулација да настави развој.

Додик је напоменуо да је Дервента показала способност да се развија, санирала је огромну ратну штету, порушену инфраструктуру и девастирани стамбени фонд.

Скупштина општине Дервента у октобру прошле године донијела је одлуку о покретању поступка за додјелу статуса града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана