Дервента добија спомен-собу: Успомена на борбу, мир и слободу

Милош Васиљевић
Дервента добија спомен-собу: Успомена на борбу, мир и слободу

ДЕРВЕНТА - Како би се бар дјелимично одужили најбољим синовима који су живот оставили на бранику отаџбине Дервента ће добити спомен-собу, на углу Трга православља.

Идејно рјешење, чији је носилац студио за дизајн “Кукавица”, већ је представљено, док је стручну подршку дао историчар Предраг Лозо, а покретач ове иницијативе је Борачка организација (БО) Дервента.

Предсједник Борачке организације Дервента Чедо Вујичић рекао је за “Глас Српске” да је ово, у смислу културе сјећања, изузетно значајан пројекат не само за локалну БО и борце, него за цијелу Дервенту. 

- Биће то још један спомен на вријеме када смо се борили за мир и слободу на овим просторима, а познато је какав је значај подручје Дервенте имало током Одбрамбено-отаџбинског рата. У Дервенти је рат, практично, преломљен. Из тог разлога, али и због потребе да оставимо свједочанства о нашим погинулим саборцима, страдањима и борби, злочинима и звјерствима наших тадашњих непријатеља, желимо да изградимо мјесто гдје ћемо моћи да освјежимо сјећања и да млађим нараштајима пренесемо искуства - рекао је Вујичић.

Како каже, иницијативу за изградњу спомен-собе Градска борачка организација је покренула прије неколико година и тражили су да буде у непосредној близини централног споменика, у простору чији је власник Градска управа или црква, да се гради средствима из буџета и да буде доступна свима.

- Такође, тражили смо и да након изградње брига о том простору буде ријешена на институционални начин, односно да газдовање преузме нека од јавних установа.

Сви наши захтјеви до сада су уважени, тако да у том смислу можемо бити задовољни - нагласио је Вујичић.

Према његовим ријечима, централно мјесто припада именима погинулих бораца, а према идејном рјешењу, осим класичних експоната дио садржаја биће и у дигиталном облику. Очекују да дио простора буде конципиран тако да омогућује тематске поставке, док би дио био испуњен сталном поставком.

- У поставкама ће бити дио посвећен нашим бригадама, 27. и осињској, дио ће бити посвећен значајним догађајима из Одбрамбено-отаџбинског рата, нашем погинулом команданту бригаде Триви Вујићу, затим погинулом народном посланику Миловану Бјелошевићу, а сви добронамјерни приједлози и сугестије су наравно добродошли и радо ћемо прихватити да их размотримо - рекао је Вујичић.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић рекао је за “Глас Српске” да ће спомен-соба добити мјесто у граду које заслужује.

- Видјели смо идејно рјешење, додуше без премјера и прерачуна па смо договорили да сједнемо поново, будући да нам не треба грађевинска дозвола, а град ће финансирати овај важан објекат и крећемо у реализацију јер смо ово дуго чекали - казао је Симић.

Мисија

За Милорада Симића, који је у рату био помоћник команданта, ова спомен-соба има посебну вриједност.

- Прошао сам многа ратишта, а Бог ме почастио да преживим. У миру желимо да причамо позитивне приче, а моја мисија је да у Дервенти нема незапослених и да се наш град развија у сваком смислу. Најједноставније, али и најкомпликованије је бити домаћин, а ми се трудимо да будемо баш то - рекао је Симић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана