Дервентa: Ђаци испод црте на јесен у клупама

Драгана Келеч
Дервентa: Ђаци испод црте на јесен у клупама

Дервента - У Стручну и техничку школу Дервента биће уписано још петоро ученика осталих испод црте, чиме је завршена агонија неуписаних ђака и њихових родитеља.

Ријеч је о малишанима са потешкоћама у развоју који ових дана треба да ресорном министарству доставе рјешење и неопходну медицинску документацију.

Ова вијест обрадовала је све те ђаке, али и њихове родитеље који, како кажу, већ припремају потребне папире.

- Срећни смо што ће се напокон завршити цијела ова прича о упису у средње школе и што нико од дјеце неће остати неуписан - поручују родитељи.

"Глас Српске" је прије неколико дана објавио текст о томе да упис у средње трогодишње школе у Дервенти прати драма, јер је одређени број ђака остао неуписан и без мјеста у цијелој тој општини.

Прво је у школи речено да се ради о вишку од двадесетак ученика, затим да их је 13 неуписаних, да би у међувремену и на крају тај број смањен на ових петоро. Остали су највјероватније, како сада тврди и руководство школе, отишли и уписали се у неке од школа у сусједним општинама.

- Упис ове дјеце са потешкоћама у развоју сада је у рукама ресорног министарства. Ја као директор више немам ингеренција. Њихови родитељи треба да пошаљу рјешења и потребна документа Министарству, које ће одобрити њихов упис - рекла је директор дервентске Стручне и техничке школе Бранка Јовић.

У ресорном министарству су истакли да ће упис бити одобрен чим ђаци доставе неопходну документацију. Министарству је послије јунског уписног рока био упућен захтјев из ове школе и за упис додатног одјељења, али он није одобрен, јер нису доставили списак неуписаних ђака. Због тога, како су тада рекли у Министарству, нису ни имали релевантне разлоге да им прошире уписне квоте.

- Тражили су одобрење за додатно одјељење за занимање кувар. Захтјев је одбијен јер није био оправдан пошто на ранг-листи нигдје нису имали број непримљених ученика - рекао је министар Дане Малешевић.

Он  је прошле седмице најавио и да ће директори школа који су креирали лошу уписну политику бити кажњени и поручио ђацима да не страхују, јер нико неће остати неуписан.

Праћење наставе

Бранка Јовић истиче да петоро дјеце са потешкоћама у развоју треба да буде адекватно распоређено у одјељења како би могли пратити наставу.

- Тражила сам мишљење и од Министарства како ту дјецу распоредити да прате наставу у складу са својим способностима, односно рјешењима која имају - каже Јовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана