Дервенћанка Теа Станковић покреће Школу гитаре

ГС
Дервенћанка Теа Станковић покреће Школу гитаре

ДЕРВЕНТА - Двадесетчетворогодишња Теа Станковић из Дервенте одрасла је у музикалној породици, а сада је одлучила да своје знање и умијеће на гитари стечено током школовања и бројних едукација подијели и са својим суграђанима, па је дошла на идеју да покрене Школу гитаре, која ће бити реализована у дервентској Народној библиотеци "Бранко Радичевић".

Како млада музичарка каже да идеју о покретању школе гитаре у својој родној Дервенти имала је још на почетку студија на Музичкој академији у Сарајеву, гдје је тренутно апсолвенткиња.

"Основно музичко школовање стекла сам у Основној музичкој школи 'Никола Тесла' у Дервенти, на смјеру гитара, средње у Мостару, у класи професора Ђанија Шехуа, а тренутно сам апсолвент на Музичкој академији у Сарајеву и поново сам у класи професора Шехуа на Одсјеку за гудачке инструменте и гитару. На трећој години факултета била сам и дио 'Ерасмус Плус' програма размјене студената у Шпанији, у класи професора Антониа Роха", прича Теа.

Према њеним ријечима, још су у току пријаве за упис у Школу гитаре, а часови ће бити одржани у просторијама дервентске библиотеке.

"Колико је мени познато, до сада није постојала оваква врста школе у Дервенти, а током студија имала сам прилику да радим као један од наставника гитаре у Центру културе и младих у Сарајеву, а одржавала сам наставу гитаре и у Основној музичкој школи у Мостару, као и у Добоју. Искрено се надам да ће се млади одазвати и показати интересовање за гитару, јер постало је мало и изненађујуће када се млади опредијеле да се баве музиком у данашњим околностима, када је све већа присутност друштвених мрежа. Увијек је изненађујуће када дјеца, млади, али и старији покажу интересовање и посвете одређен дио дана музици, гитари или било ком другом инструменту", сматра Теа.

 

Додаје да је увијек тежила ка новим сазнањима, па је поред редовне наставе и школовања похађала и многобројне "мастеркласове" гитаре.

"У склопу интернационалних и међународних фестивала гитаре, поред такмичења, имамо прилику да учествујемо на 'мастеркласовима'. Ја сам увијек своје знање жељела да проширим и научим од свјетских гитариста и да радим са њима, као што су Александер Свете, Вера Огризовић, Костас Котсиолис, Рафаел Агир, Срђан Тошић и многи други", прича Теа, која је током школовања освајала бројне награде и признања.

Како каже, захвална је директорки дервентске библиотеке Мирјани Плиснић, која јој је изашла у сусрет и уступила просторије за одржавање часова, а план је направити више група које ће бити подијељене по узрасту, пишу Независне .

"Биће млађа група, мало старија, а ако се јаве и старији Дервенћани, направићемо групу и за одрасле. Моје стручно поље је класична музика, али направићу тестирања да видим да ли су више заинтересовани да се фокусирамо на класичну или поп, забавну или рок музику. Често ме питају познаници да ли могу присуствовати часовима гитаре ако не знају баш ништа. Ја увијек кажем, па наравно, управо је то и разлог да дођу на часове гитаре, ако желе да науче, а ја ћу се прилагодити почетницима, било да је ријеч о индивидуалним или групним часовима, у складу са тренутним потребама и знањем групе", објашњава Теа.

Додаје да има информацију да је заинтересовано више млађих учесника, док ће са реализацијом наставе кренути када се оформи прва група.

"На првим часовима базираћемо се на основе и упознавање са инструментом, а како ће ко напредовати је индивидуално, међутим, за основе није потребно пуно времена, зависи и од тога ко колико времена посвећује и вјежба код куће, као и колико има жељу да научи. За неке основе потребно је отприлике мјесец дана да би било на неком пристојном нивоу", каже Теа.

Напомиње да је она гитару изабрала сасвим спонтано, а како каже, стицањем околности и породица јој је музикална.

"Прадјед је свирао тамбурицу, дјед је свирао гитару, баш као и мој отац, па је некако гитара увијек била присутна и провлачила се кроз мој живот. Од кад сам рођена, гитара је у кући, иако нико никада није вршио притисак на мене да и ја свирам, то се некако спонтано десило и нисам се никада покајала", прича Теа и кроз осмијех додаје да за своју душу бира увијек класичну музику.

 

Мирјана Плиснић, директорка Народне библиотеке "Бранко Радичевић" у Дервенти, казала је да према њеним информацијама има доста заинтересованих за Школу гитаре, како дјеце, тако и одраслих.

"Немам тачан податак, пошто се директно јављају Теи, али има ту и дјеце која похађају Музичку школу, а желе још који час да допуне знањем из гитаре. Иначе, ми у нашој библиотеци имамо радионице сликања, глуме, имамо и хор, а и ова школа гитаре је један дио који ће употпунити понуду нашим корисницима. Драго ми је што је Теа покренула ову школу и што ћемо то реализовати у корист свих грађана Дервенте", казала је Плиснићева.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана