Новино возило уштеда, али и дервентска атракција!

Дамир Кљајић
Новино возило уштеда, али и дервентска атракција!

ДЕРВЕНТА - Е-бицикли, е-трицикли и е-скутери без сумње су одлична алтернатива аутомобилима, посебно у закрченим урбаним подручјима. Све популарнија у свијету су превозна средстава на три точка, јер су стабилна и удобна за вожњу, а једно такво однедавно крстари и дервентским друмовима.

Упркос бројним предностима, код нас је и даље веома мало оних који се одлучују за набавку овог превозног средства. Међу ријеткима је Ново Брестовац из дервентског села Горња Лупљаница чији је електрични моторни трицикл марке “схансу” постао права атракција како због занимљивог изгледа тако и због својих карактеристика.

Он је трицикл добио на поклон од ујака Вите Новаковића који живи на Крку. Увезао га је у Српску прије мјесец  и регистровао.

Ово возило служиће му, какао каже, за обављање свакодневних послова у граду кад никуда не жури.

- Електрични моторни трицикл је, према мом мишљењу, далеко економичнији и практичнији од других превозних средстава када  је ријеч о кратким релацијама.  Мање загађује околину, нема буке, лако је наћи мјесто за паркирање и што је најважније не трошите гориво па је уштеда значајна - наглашава Брестовац.

Додаје да трицикл има двије батерије које могу да издрже око 15 километара.

- Батерије су фиксиране па се пуне помоћу пуњача који се попут оног за мобилни телефон може укључити у обичну утичницу. Пуњење траје краће од два сата тако да је док попијете кафу електромотор спреман за наставак вожње - појашњава Брестовац.

Додаје да попут сваког возила и овај трицикл мора бити регистрован, технички потпуно исправан, а кацига је обавезна током вожње. На њему могу да се возе двије особе.

- Технички преглед је обавезан сваке године, као и регистрација која кошта 120 КМ. Трицикл има свјетлосну и звучну сигнализацију, три брзине, а највише може да иде до 45 километара на час - истиче Брестовац.

Додаје да вјерује да је његов трицикл први електрични трицикл у овом крају и међу ријетким на подручју Српске.

- Када сам увозио трицикл на царини су ми рекли да је то први пут да имају овакав модел, па нису били сигурни ни како да га оцарине и чекали смо неколико часова. Регистрован је као лаки моторни трицикл. И када сам га регистровао, рекли су ми да не знају да има још оваквих возила - наглашава Брестовац.

Истиче какао се нада да ће с обзиром на њихову приступачност и једноставност коришћења електрични трицикли ускоро бити популарни и код нас и да ће их више бити на путевима.

УИО БиХ

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ нисмо успјели да сазнамо колико је електричних трицикала увезено, јер су подаци о увозу збирни. У статистичке податке о увозу, осим трицикала улазе и бицикли и квадрицикли на електрични погон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана