Деминер изгубио битку за живот

Небојша Томашевић
Деминер изгубио битку за живот

Тузла - Деминер из невладине хуманитарне организације "Норвешка народна помоћ" Алдин Селимовић (32), који је тешко повријеђен приликом "чишћења" минског поља у близини Усоре, преминуо је у тузланској болници, саопштили су из МУП-а Зеничко-добојског кантона.

Несрећа у којој је Селимовић повријеђен десила се 9. марта током уклањања мина из поља у Уларицама економија 7. Током деминирања експлодирала је противпјешадијска мина. Усљед експлозије Селимовић је задобио тешке повреде доњег дијела тијела и ногу и одмах је превезен у добојску општу болницу гдје је оперисан. Због тешких повреда ампутиране су му обје ноге, након чега је из Добоја пребачен у болницу у Тузли. Нажалост, у овој болници је након седам дана лијечења изгубио битку за живот.

Истрагу ове несреће обавио је и тим Центра за уклањање мина БиХ (BHMAC) и утврдио да је деминер током свог посла нагазио на противпјешадијску мину "РОМ-1 А" 

Селимовић је радио на пројекту чишћења од мина "Уларице економија 7". Ријеч је о површини од 14.542 метра квадратна на којој се налазе мине. Овај пројекат спроводи невладина хуманитарна организација "Норвешка народна помоћ". Из BHMAC-а су казали да се у оквиру пројекта ради на деминирању пољопривредног земљишта, као и одређеног дијела шуме.

Посљедња слична трагедија догодила се у августу 2014. године у рејону Плане - Бијела Плоча, код Маглаја гдје је погинуо деминер Мухарем Герзић (52) из Босанске Крупе.

Према подацима BHMAC-а, у БиХ је од рата па до данас страдало 116 деминера од којих је 47 погинуло, а 69 рањено. У 2014. години од мина је страдало 16 особа, од којих је шест погинуло, док је десет задобило лакше и теже повреде. Подаци за прошлу годину још нису анализирани и саопштени.

Угрожени

Према тренутним подацима Центра за уклањање мина БиХ (BHMAC), у БиХ постоји још 1.417 заједница које су угрожене од мина. Тим минским пољима угрожено је око 540.000 грађана.

Црна статистика BHMAC говори да су након рата у БиХ од мина страдале 1.732 особе, од којих је 600 погинуло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана