Дејан корак ближе остварењу највећег сна

Милијана Латиновић
Дејан корак ближе остварењу највећег сна

Бањалука - Кабинет предсједнице РС Жељке Цвијановић и Влада Српске помоћи ће тринаестогодишњем Дејану Лукићу из Брода, чији је пројекат “Нано сателит” прихватила Америчка свемирска агенција (НАСА), да оствари највећи сан и у мају идуће године лансира свој сателит у орбиту.

Цвијановићева је јуче организовала у свом кабинету пријем за Дејана и његову породицу и нагласила да његов примјер најбоље свједочи о томе да се упорношћу и преданим радом могу остварити највиши циљеви. Из Кабинета предсједнице саопштено је да је она током састанка истакла да су образовани и талентовани млади људи најзначајнији ресурс Републике Српске, те додала да је задатак институција да развију механизме помоћу којих ће они бити препознати и адекватно подржани у свом раду.

- Предсједница је током разговора истакла да ће Кабинет предсједника и Влада заједнички финансирати реализацију овог амбициозног пројекта - наведено је у саопштењу.

Тринаестогодишњи основац, заљубљеник у астрономију и електронику, захвалио је предсједници на разумијевању и подршци.

- Презадовољан сам јер је предсједница рекла да ће помоћи у сваком смислу и да финансије неће бити проблем. То ми много значи - рекао је Дејан за “Глас Српске” о додао да ће пројекат коштати око 20.000 КМ. Нагласио је да дјед Миленко Ждрња, који му је велика подршка, и он већ идући мјесец планирају да засучу рукаве и почну реализацију пројекта. Без обзира на обавезе у школи, истиче да је увјерен да ће његов “нано сателит” на вријеме стићи на Флориду.

Срећу због пружене подршке јуче није скривала ни Дејанова мајка Дијана Ждрња, нагласивши да нема ријечи којима би описала понос и радост због успјеха свога сина.

- Посебно сам захвална предсједници што нас је примила и што је Дејану обећала помоћи да испуни свој сан - казала је Дијана.

Помоћ младом суграђанину раније је обећао и начелник Брода Илија Јовичић. Дејанов пројекат “Нано сателит” пружа интернет и мобилну конекцију с висине од 500 километара, а НАСА га је изабрала са још 35 пројеката у конкуренцији од 706 учесника конкурса.

 Трошкови

По пројектном задатку, Дејан има обавезу да до маја 2020. изгради “нано сателит” о свом трошку, који би НАСА крајем тог мјесеца лансирала у Земљину орбиту. За реализацију пројекта није потребна специјална лабораторија, али јесте новац и то око 20.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана