Деценија пријатељства Лангенхагена и Бијељине

Срна
Деценија пријатељства Лангенхагена и Бијељине

Бијељина - На свечаности у Лангенхагену обиљежено је 10 година од братимљења тог њемачког града и Бијељине и 20 година од оснивања њемачке невладине организације "Помоћ за млад живот" која је успоставила прве контакте између грађана, што је прерасло у институционалну сарадњу, саопштено је из Градске управе Бијељине.

"Током прошле деценије наши градови успоставили су бројне везе између установа и локалних управа, али ипак су најдрагоцјеније везе које смо остварили између становника Бијељине и Лангенхагена. То се сваки пут види приликом размјена посјета када људи не скривају емоције", оцијенио је градоначелник Лангенхагена Мирко Хојер.


Он је рекао да организација "Помоћ за млади живот" већ 20 година спроводи драгоцјене хуманитарне активности које су зближиле читаве градове, што је најбоља потврда да хуманитарци из ове организације раде добар посао све ове године.

Поздрављајући домаћине и званице на прослави, градоначелник Бијељине Мићо Мићић нагласио је да сарадња са Лангенхагеном може да послужи као примјер сарадње братских градова.

"Захвални смо људима из Лангенхагена за пријатељство које градимо већ двије деценије. Добро је што наше везе опстају упркос промјенама на челу наших градова, што говори о чврстој опредијељености да ово партнерство траје", рекао је Мићић.

Он је додао да је сарадња братских градова ове године прешла на виши ниво, с обзиром на то да је заједнички реализован пројекат у оквиру програма њемачког Министарства привреде и економских односа "Партнерство одрживог развоја јединица локалних самоуправа", који је дио активности на провођењу циљева одрживог развоја из ЕУ "Агенде 2030".

О значају међународне сарадње градова говорили су замјеници предсједника покрајинске Скупштине Доње Саксоније и замјеник предсједника Регије Хановер Петра Рудсцук.

На свечаности одржаној у присуству бројних званица на деценијску успјешну сарадњу два града подсјетили су градоначелници Лангенхагена и Бијељине Мирко Хојер и Мићо Мићић, замјеник градоначелника Лангенхагена Вили Мине, као и представници организације "Помоћ за млад живот", тамошње Гимназије и Музичке школе које годинама подржавају програме сарадње и размјене омладинаца између два града.

У умјетничком дијелу наступили су оркестар хармоника Музичке школе из Лангенхагена, изводећи класичне њемачке композиције, и Српско културно-умјетничко друштво "Семберија" које су представило дио српске фолклорне традиције, укључујући шопске игре, игре из источне Херцеговине, свадбене обичаје из села Коретиште код Гњилана, као и "Дубочку краљицу" из источне Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана