Дебели минус искључио воду и струју

Данијела Стоканић, дописници
Дебели минус искључио воду и струју

Бањалука - Велика хладноћа која је оковала РС посљедњих дана проузроковала је многе проблеме становницима, па је велики број домаћинства остао без воде и струје.

Дебели минус, који је у појединим мјестима био и 28 степени испод нуле, оковао је и ријеке и језера, а зима је показала праве зубе заледивши и поједина изворишта.

Због екстремне хладноће која је узроковала пуцање водоводне цијеви на неколико мјеста у Вишеграду, већина домаћинстава у овој општини од Божића нема воду. Како би кварови били што прије отклоњени, екипе комуналних предузећа "15. април" и "Комуналац" су даноноћно на терену, а до закључења овог издања вода није била стигла у домаћинства.

Са несташицом воде суочавају се и становници Кнежева, али и Хан Пијеска, гдје се земљиште заледило у дубини до 30 центиметара, па су изворишта остала празна.

- Редукције су у комплетној општини, због чега су у многим домаћинствима заледиле цијеви, па су становници остали без воде - рекла је мјештанка Бранка Митровић и додала да су имали и проблема са струјом, као и још неколико општина у РС.

Становнике Добоја, који користе услуге Градске топлане, јуче ујутро су обрадовали врели радијатори након што су у недјељу имали гријање знатно лошијег интензитета. 

- Ниске температуре од минус 22 степена, колико је измјерено у недјељу ујутро, проузроковале су да вентили на једном од котлова откажу - рекао је директор Топлане Здравко Петровић. На језеру Дренова, код Прњавора, формирао се ледени покривач, дебљине тридесетак центиметара, али то није утицало на испоруку воде за санитарне потребе потрошачима.

- Од 1975. године, од када је језеро у функцији, није забиљежен овакав лед - каже Љубиша Њежић из Спортско-риболовног  друштва "Укрински цвијет" из Прњавора.

Да одавно није била овако хладна зима, потврдио је и метеоролог Небојша Куштриновић. Он је казао да је најнижа температура у Бањалуци забиљежена на Божић 1947. године, када је жива на термометру показала минус 28,4 степена Целзијуса.

Према прогнозама метеоролога, веома хладно вријеме ће се задржати све до четвртка, када ће температура у већини крајева бити око нуле, док се већ у петак очекују нове падавине.

Хладноћа је допринијела и томе да домове здравља широм РС напуне пацијенти са прехладом или грипом, а посљедњих дана многи се јављају и због ломова и мањих повреда.

Надлежна министарства у БиХ апелују на послодавце да због екстремно ниских температура ваздуха радно вријеме сведу на минимум и тако заштите здравље радника.

- Познато је да ниске температуре узрокују низ здравствених проблема, посебно кад су у питању кардиоваскуларне болести, због чега би послодавци требало више пажње да посвете запосленима, посебно онима који раде на отвореном - рекла је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Мира Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана