Давидовић: Треће дијете обезбиједиће просту репродукцију

Срна
Давидовић: Треће дијете обезбиједиће просту репродукцију

Фоча - Министар породице омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић изјавила је данас на "Конференцији беба" у Фочи да би свака породица требало да има барем троје дјеце, јер управо то треће дијете обезбјеђује просту репродукцију.

Она је напоменула да је Фоча 32. локална заједница у Српској у којој је ове године одржана манифестација "Конференција беба", која је због кише, умјесто на тргу, одржана у Градском позоришту.

Давидовићева је рекла да Министарство издваја 600 КМ за трећерођену бебу у породици, а за четврту 450 КМ, те да ће она лично настојати да се ти износи повећају.

На Конференцији беба у Фочи, традиционалној манифестацији чији је циљ промоција рађања и породичних вриједности, учествовало је 90 беба, а за предсједниника трочланог предсједништва изабрана је једномјесечна Софија Мићевић.

Софијин отац, педесетједногодишњи Миро Мићевић истакао је да овакве акције доприносе побољшању наталитета.

"Најважније од свега је да се дјеца рађају. Ми смо се потрудили да добијемо треће дијете, које нас је много обрадовало", рекао је Мићевић.

У трочлано предсједништво изабрани су и Павле Кулић, који је четврто дијете у породици, те Аника Радовић, прва радост својих родитеља.

"Павле има два брата и сестру. Дјеца су украс свијета, највеће богатство и свима бих поручио да имају што више дјеце", рекао је Павлов отац Далибор Кулић.

Аникина мајка Милијана Радовић истакла је да је потребно што чешће организовати овакве манифестације да би се указало на потребу већег рађања.

"Аника нам је прво дијете и наравно да планирамо да проширимо породицу", рекла је Радовићева.

Награду је добила и "најпородица" Његоша и Татјане Бадњар из Поповог Моста, који имају петоро дјеце.

"Живимо од пољопривреде. Гдје има доста дјеце, доста је и радости. Срећни смо", рекао је Његош Бадњар.

Начелник општине Фоча Радисав Машић навео је да се у Фочи у просјеку годишње рађа 130 беба, те да је жеља локалне управе да тај број буде већи од 200 што се настоји постићи стимулативним мјерама.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Бранка Саламадија нагласила је да општина свако трећерођено дијете, као и свако новорођенче у породици у којој родитељи не раде, дарује са 1.000 марака, а већ годинама финансира и вантјелесну оплодњу.

"Ових дана завршен је конкурс и одабрано је седам жена које ће у овој години добити вантјелесну оплодњу", рекла је Саламадија.

Према подацима матичне службе, у Фочи се до 2000. године рађало годишње више од 200 беба, а негативан природни прираштај почео је 2005. и задржао се до данас.

У 2016. години рођене су 133 бебе, а умрло је 177 Фочака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана