Даун синдром центар: Свечана конференција поводом 12 година рада

Срна
Foto: СРНА

БАЊАЛУКА - Даун синдром центар Бањалука организовао је данас свечану конференцију поводом 12 година рада, на којој су уручене захвалнице министрима у Влади Српске.

Пригодан програм организован је у Административном центру Владе Републике Српске, под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Захвалнице су уручене министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Борису Пашалићу, министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу, министру правде Антону Касиповићу, а слика, рад чланова центра, амбасадору Даун синдром центра Влади Ђајићу.

Пашалић је рекао новинарима да Министарство има јако добру сарадњу са Даун синдром центром Бањалука, те да је циљ да путем савјетодавне службе овог министарства оспособе особе са Дауновим синдромом да се баве пољопривредном производњом, јер оне могу итекако бити корисне себи, породици и друштву.

"Протеклих пар година смо обезбједили пластенике у којима особе са Дауновим синдормом имају могућност да производе поврће, затим кошнице и садни материјал за воћарску производњу. Наставићемо и даље у том правцу", рекао је Пашалић, те додао да су у припреми неке нове активности за јесен. Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић рекао је да овај центар данас обиљежава 12 година постојања, пет година од спровођења програма социјалне рехабилитације и прву годину рада како је постао центар за социјалну рехабилитацију особа са инвалидитетом.

Он је подсјетио да је све почело у згради Владе 2016. године када је покренут програм социјалне рехабилитације, под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика. Јелић је истакао да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде по први пут омогућило да особе са Дауновим синдромом постану воћари, пчелари, травари. "Данас приказујемо да из Републике Српске иде нешто испред свих. Ми смо током пандемије вируса корона непрекидно радили, имали велики број радионица, оспособљавања", рекао је Јелић и додао да су "особе са Дауновим синдромом срећне јер их људи из Административног центра воле управо онакве какви јесу и третирају их као све остале".

Он је подсјетио да је 2019. године предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић организовала први самостални лет особа са Дауновим синдромом, када је представљен програм социјалне рехабилитације, који се наставља. Јелић је рекао да је минстар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић био иницијатор да Даун синдром центар прерасте у установу социјалне заштите и захваљујући овом министарству покренут је програм социјалне рехабилитације.

Он је истакао да тај програм подразумјева да терапеут више није заштитник, већ човјек у програму социјалне рехабилитације који директно помаже особама са Дауновим синдромом у камповима гдје је вршено њихово оспособљавање за конобаре, куваре. Јелић је рекао да је кроз центар за социјалну рехабилитацију прошло 60 особа, рачунајући и 15 особа из Србије, те да су ефекти након што прођу све обуке, програме и радионице, величанствени.

Он је нагласио да Центар током пандемије радио онлајн, што је довело да се успоставе контакти са свим континентима, јер су учесници онлајн радионица били из САД, Норвешке, Русије, Србије, Црне Горе, Хрватске. "Видљи смо и од данас ништа више неће бити исто за особе са Дауновим синдромом, управо јер ће се захваљујући Влади Српске промјенити тај наметнути став", рекао је Јелић. Он је истакао да су се захвљујући амбасадору Даун синдром центра Влади Ђајићу, који је 2019. године организовао да особе са Дауновим синдромом одиграју представу "Мали принц" пред 150 љекара. Ђајић је рекао да је као љекар, човјек и хуманиста постао амбасадор овог центра са циљем да им помогне.

"Морам да кажем да је помоћ била обострана и да су они пуно помногли мени, схватио сам да смо лимитирани, можда смо од њих способнији у моторним функцијама и покретима, али далеко су инфериорнији можда у битнијим стварима и особинама, а то су емоције, љубав, поштовање, радост и уживање", рекао је Ђајић. Конференцију и учеснике су путем видео-поруке поздравили и глумци и пријатељи Даун синдром центра Тарик Филиповић, Бранка Катић и режисер Никола Пејаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана