Даровано 75 доза крви

Срна
Даровано 75 доза крви

Сребреница - У оквиру манифестације "Петровдански дани-Сребреница 2017" данас је организована традиционална акција добровољног даривања крви на коју се одазвало око 100 добровољних давалаца, од којих је њих 75 дало крв. Топло вријеме и дуго путовање изазвали су повећање притиска код више од 20 заинтересованих који су дошли, али нису могли даривати крв.

Ово је јубиларна 20. акција добровољног даривања крви у оквиру меморијалне, духовне, културно-спортске и хуманитарне манифестације "Петровдански дани- Сребреница 2017".

Доктор Далибор Липовац из зворничке Службе за трансфузију крви рекао је Срни да је ова акција добровољног даривања крви у Сребреници најуспјешнија, најорганизованија и најмасовнија у зворничкој регији.

Осим редовних и нових добровољних давалаца из Сребренице и ове године су у акцији учествовали даваоци из Општинске организације добровољних давалаца крви "Рудар" из Угљевика, затим чланови Актива добровољних давалаца крви "Електро-Бијељине".

Други пут на акцију се одазвала група добровољних давалаца из Гацка, а учествовала је и група давалаца из Вишеграда.

Предсједник актива добровољних давалаца крви "Електро-Бијељине" Бранислав Секулић рекао је Срни да више година учествују у овој акцији и да су и данас дошли чланови из скоро свих електродистрибуција које су у саставу овог предузећа.

Предсједник "Рудара" Милан Марковић каже да даваоци из Угљевика већ десетак година долазе на акције даривања крви у Сребреницу. "Дошло нас је 30, а било је много више заинтересованих. Били смо ограничени капацитетом аутобуса, јер није било више мјеста", појашњава Марковић.

Предсједник добровољних давалаца крви из Гацка Мирослав Вуковић Хрго каже да је број учесника акције из овог мјеста такође био лимитиран бројем мјеста у возилу којим су допутовали, а превалили су јутрос око 300 километара да би учествовали у овој хуманој акцији и показали солидарност са даваоцима и саборцима из Сребренице.

Организатор акције је Борачка организација из Сребренице у сарадњи са сребреничким Домом здравља и Службом за трансфузију крви зворничке болнице.

Предсједник Борачке организације и вишеструки давалац крви Гојко Симић захвалио је свим даваоцима, а посебно онима који су дошли из Гацка, Вишеграда, Угљевика и других општина да дају најдрагоцјенију течност данас у Сребреници.

"Петровдански дани" се организују у знак сјећања и одавања почасти за 69 погинулих и 22 нестала српска борца и цивила на Петровдан 1992. године у селима Залазје, Сасе, Биљача и Загони у сребреничкој и братуначкој општини.

Ове године манифестација ће трајати пет дана и завршиће се парастосом, полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа за покој душа погинулих и несталих српских бораца и цивила, који ће бити служен на Петровдан, 12.јула, код спомен обиљежја у селу Залазје, гдје их је највећи број настрадао.

Организатор ове меморијалне манифестације је Одбор за обиљежавање страдања српског народа Сребренице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана