У Сребрници 56 особа даривало крв

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА - Данашњој традиционалној 24. акцији добровољног даривања крви у Сребреници одазвало се 70 давалаца, од којих је 56 даровало крв, а 14 је враћено због здравствених потешкоћа.

Ова хумана акција организује се сваке године у оквиру меморијалне духовно-хуманитарне и културно-спортске манифестације "Петровдански дани" која је почела синоћ и трајаће до 12. јула.

Давање крви организује Борачка организација Сребреница у сарадњи са Домом здравља и Службом за трансфузију крви зворничке болнице.

Осим давалаца крви из Сребренице и сусједног Братунца, данашњу акцију су подржали и даваоци из Угљевика и Вишеграда.

Мирјана Беновић, која је предсједник Удружења добровољних давалаца крви "Соко 2020" из Угљевика, данас је 28. пут даровала крв.

Она каже да су из Угљевика дошли да подрже ову хуману акцију, да успоставе сарадњу и склапају пријатељства са даваоцима крви из других средина.

Сребреничанин Илија Вракела, који је данас четврти пут даровао крв, каже да је то његов скромни допринос хуманости и да слиједи породичну традицију.

Његова мајка Биљана за живота је донирала органе и након њене смрти, захваљујући томе за три лица су трансплантирани њени органи и спашени су им животи.

Новинар Младен Којић из Сребренице, који је вишеструки давалац крви, данас је био у двострукој улози - даровао је крв, али и урадио новински прилог о овој акцији, што је најбољи практични примјер хуманости и солидарности.

Учесници истичу да је акција добро организована и да је био добар одзив, упркос епидемиолошким мјерама и ограничењима.

"Петровдански дани" се организују у знак сјећања и одавања почасти за 69 погинулих и 22 нестала српска борца и цивила на Петровдан 1992. године у селима Залазје, Сасе, Биљача и Загони у сребреничкој и братуначкој општини.

Од 22 нестала, још десет их се још воде као нестали.

Као и претходних, и ове године манифестација ће званично бити завршена парастосом, полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа за покој душа погинулих и несталих српских бораца и цивила, који ће бити служен на Петровдан, 12. јула, код спомен-обиљежја у селу Залазје, гдје их је највећи број настрадао.

Организатор ове меморијалне манифестације је Одбор за обиљежавање страдања српског народа Сребренице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана