Дани воћа Поткозарје окупили 74 излагача

М. В.
Дани воћа Поткозарје окупили 74 излагача

Градишка - "Дани воћа Поткозарје 2015" окупили су у петак у Горњим Подградцима 74 воћара са подручја градишке општине.

Предсједник РС Милорад Додик је поручио да је воћарска производња опстала упркос томе што су воћари у континуитету посљедњих неколико година претрпјели велику штету од елементарних непогода.

- Воћарска производња се показала издржљивом у комбинацији са напорима воћара и мјерама Владе у вези са подстицајима, стимулацијом набавке противградних мрежа и система за наводњавање - рекао је Додик и додао да циљ мора бити да се ојача воћарска производња и обезбиједи да РС у регионалном смислу може бити понуђач робе, јер са уситњеном продукцијом веома тешко може да се наметне глобалном тржишту као што је руско.

Организатор манифестације Звјездан Панић каже да су поткозарски воћари врхунски произвођачи и да је јабука постала истински бренд општине и РС. Воћар Дарко Илишевић, који има шест хектара под засадом јабуке, каже да је квалитет веома добар упркос сушном периоду.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић је истакао да ће штета од суше у одређеној мјери бити компензована бољим условима откупа. Начелник Градишке Зоран Латиновић је рекао да је воћарска производња једна од најважнијих пољопривредних грана на подручју општине и да је према својим воћарским потенцијалима Градишка водећа у РС и БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана