Дани сјећања на жртве Јадовна

Цвија Мркоњић
Дани сјећања на жртве Јадовна

Бањалука - Дани сјећања на жртве страдале у комплексу логора Јадовно - Госпић - Паг у Хрватској 1941. године биће обиљежени 19. и 20. јуна, а бањалучко Удружење "Јадовно 1941" позвало је грађане Српске да се придруже обиљежавању.

Предсједник Удружења, које окупља потомке и поштоваоце жртава усташких логора, Душан Басташић истакао је да ће за посјетиоце из РС, али и из Србије бити организован бесплатан превоз аутобусима.

- Молитвено Сабрање почиње окупљањем код Храма Ваведења пресвете Богородице у Плашком у Хрватској 19. јуна у поподневним часовима, а исте вечери ће бити промовисана и књига Николе Копца  "(Х)историја осушене збиље" - навео је Басташић.

Парастос за 38.010 православних Срба који су побијени у комплексу логора НДХ Госпић - Јадовно - Паг биће служен над Шарановом јамом на Велебиту 20. јуна од десет часова.

- Након тога ћемо кренути Мученичком стазом јадовничком до мјеста логора Јадовно гдје ће уз часни крст бити служен парастос, а гдје леже тијела око 1.500 страдалих - казао је Басташић и додао да ће на повратку посјетити Меморијални центар "Никола Тесла" у Смиљану.

Удружење ће учесницима обезбиједити бесплатан превоз аутобусом из Бањалуке, а трошкове смјештаја и исхране у износу од 20 евра плаћају самостално.

Организатори Сабрања су Горњокарловачка епархија и удружења грађана "Јадовно 1941" из Бањалуке и Београда.

У комплексу логора смрти Јадовно - Госпић - Паг за само 132 дана, од маја до августа 1941. године, убијено је више од 40.000 људи. Шаранова јама једна је од 32 јаме на Велебиту у које су бацане жртве усташког логора. Центар логора била је казнионица у Госпићу, а имао је своје испоставе и на острву Паг. Логор је затворен под притиском италијанских снага ужаснутих злочинима који су се тамо дешавали.

Контакт

Заинтересовани за одлазак на обиљежавање Дана сјећања са Удружењем "Јадовно 1941" могу контактирати путем бројева телефона 051/333-588 и 051/333-500, те путем и-мејла [email protected].

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана