Дани сјећања на страдање Српчана на озренско-возућком ратишту

Д. Ј.
Дани сјећања на страдање Српчана на озренско-возућком ратишту

СРБАЦ - Дани сјећања на страдање Српчана на озренско-возућком ратишту, које се догодило 10. септембра 1995. године, започели су парастосом у част погинулим борцима Прве србачке лаке пјешадијске бригаде и историјским часовима који су одржани за ученике основних и средњих школа.

Бројне делегације, међу којима су били и представници Четврте озренске бригаде са ратним командантом Зораном Благојевићем на челу, положиле су у петак цвијеће на централно спомен-обиљежје у Српцу, спомен-собу и спомен-костурницу на градском гробљу у којој су сахрањени посмртни остаци десет неидентификованих србачких бораца.

Потпуковник Вићо Ковачевић, начелник штаба србачке бригаде, рекао је да су на Возући у једном дану страдала 24 борца србачке бригаде, а током 16 мјесеци проведених на овом ратишту погинуло је и нестало 45 људи из Српца, уз велики број рањених.

- Ниједна друга бригада осим србачке није толико дуго одолијевала нападима непријатеља на овом подручју које је предводио злогласни одред “Ел муџахедин”, потпомогнут НАТО авијацијом. И поред херојског отпора дошло је до попуштања линија одбране, а посебно је угрожена била кота Паљеник, гдје је група србачких бораца остала у окружењу и сви су изгинули - рекао је Ковачевић.

Први пут су одржани историјски часови у школама о страдању Српчана на Возући. Предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан каже да је важно да млади сазнају праву истину о протеклом рату.

- Потребно је дјецу учити да воле своје писмо и језик, поштују свој народ и цијене све оне који су дали животе како бисмо живјели у миру на вјековним огњиштима. Они не треба никога да мрзе јер мржња не доноси ништа добро, већ да сазнају истину о прошлости како би на правом путу градили будућност - рекао је Плотан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана