“Дани меда” у Приједору: Приноси скромни, квалитет добар

С. Та.
“Дани меда” у Приједору: Приноси скромни, квалитет добар

Приједор - Приједорчани и становници околних општина овог викенда имају прилику да на Малом тргу у Приједору посјете изложбене штандове са пчелињим производима те изаберу мед или друге делиције из богате понуде.

Привредно-туристичка манифестација “Дани меда”, 14. по реду, која је отворена у петак, окупила је пчеларе из Приједора, Костајнице, Новог Града и Бихаћа.

- Пчелари кажу да година није била добра, али је мед изузетно добар. Имају и залиха из претходне године и кажу да су у цјелини задовољни, те да су боље прошли него пчелари у неким другим крајевима Српске - рекао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић након обиласка излагача.

Предсједник Удружења “Прва пчела” Приједор Ђуро Кунић је казао да ово удружење броји око 80 активних чланова и подстицаје користе за 3.400 кошница, додајући да подстицаји са републичког нивоа износе пет КМ, а са локалног двије КМ по пчелињем друштву.

- Принос је ове године више него скроман - од два, три до пет килограма по друштву, што за нас није довољно ни да покријемо расходе - рекао је Кунић.

Цијена меда је, упркос лошој сезони, на прошлогодишњим нивоу и износи 15 КМ по килограму, а у понуди су и разни други пчелињи производи. 

Излагаче су у петак, као и сваке године, посјетили малишани вртића “Радост” Приједор. Сајам ће бити отворен до недјеље, када ће мед на штандовима замијенити воће на манифестацији “Дани воћа”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана