"Дани кромпира" у Источном Новом Сарајеву и Гламочу: Приноси мањи, откупна цијена већа

Ј. К.
"Дани кромпира" у Источном Новом Сарајеву и Гламочу: Приноси мањи, откупна цијена већа

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Вриједни домаћини из Рогатице и Гламоча и ове године произвели су значајне количине квалитетног кромпира, а иако су приноси нешто слабији, истичу да пласман не би требао бити проблем с обзиром на то да је и цијена нешто виша него лани.

Истакли су то произвођачи на традиционалној манифестацији "Дани кромпира" која је одржана протеклог викенда и у Рогатици и у Гламочу.

У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, ресора за пружање стручних услуга и пољопривредне групације Сарајевско - романијске регије у Источном Новом Сарајеву одржани су "Дани рогатичког кромпира". Рогатичко подручје баштини традицију производње кромпира, а у току је и процес сертификовања.

- Презадовољни смо родом, добар је квалитет кромпира а и пласман - казао је произвођач кромпира из Борике Драгомир Џида.

Узгојем кромпира у Гламочу бави се нешто више од 100 произвођача. Како су објаснили, приноси у овој години су мањи због суше, али је цијена откупа знатно већа, од 1,20 КМ до 1,50 КМ по килограму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана