Дани хармонике: Почели мастер класови - прва фестивалска активност

Srna
Foto: srna

БИЈЕЉИНА - У Бијељини су почели мастер класови, који су прва у низу активности у оквиру Међународног фестивала "Дани хармонике", током којег ће наредних дана бити одржани концерти највећих свјетских виртуоза хармонике и такмичење са више од 200 извођача.

Директор Музичке школе "Корнелије Станковић" Славиша Перић изјавио је Срни да мастер класове држе предсједник Свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патарини и истакнути професор из Русије Јуриј Шишкин, један од најпризнатијих свјетских извођача данашњице.

Овогодишњи фестивал организује Удружење умјетника "Артист" и Музичка школа "Корнелије Станковић" из Угљевика, у сарадњи са Свјетском конфедерацијом акордеониста, уз подршку града Бијељине и општине Угљевик. Своје представнике на овогодишњем фестивалу имају Русија, Италија, Аустрија, Мађарска, Словачка, Бугарска, Украјина, Молдавија, Румунија, Словенија, Србија, Хрватска, Црна Гора и БиХ.

У такмичарском дијелу програма наступиће више од 200 такмичара у дисциплинама солисти на хармоници и камерни састави. Свечано отварање Фестивала предвиђено је за сутра у 17.00 часова у Центру за културу "Филип Вишњић" у Угљевику, а трајаће до недјеље, 3. априла, и одржаваће се у Бијељини и Угљевику.

Фестивал "Дани хармонике" први пут је одржан у Угљевику 2009. године у организацији Основне музичке школе "Корнелије Станковић", а протеклих година угостио је плејаду врхунских умјетника попут Александра Скљарова, Јурија Шишкина, Владимира Мурзеа, Павела Фењука, Александра Поелуева, Народни оркестар РТС-а и многе друге умјетнике из земље и иностранства. Генерални покровитељ фестивала је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана