Даме владају Рогатицом

Сретен Митровић
Даме владају Рогатицом

Рогатица - Припаднице њежнијег пола уловиле су пет начелничких фотеља у општини Рогатица, због чега се може рећи да овом локалном заједницом владају даме.

На челу четири од укупно пет одјељења су даме, а функцију замјеника првог човјека општине такође обавља жена. Именовањем Тијане Бркић и Жељке Којић за начелнице Одјељења за финансије, односно Одјељења за инспекцијске и послове комуналне полиције на посљедњој сједници Скупштине општине завршено је конституисање локалних органа власти у којима је жена више него икада.

Да су младе, образоване и амбициозне жене, међу којима су се три оствариле у најважнијој - улози мајке, рецепт за свјетлију будућност Рогатице, сматра и начелник ове општине Милорад Јагодић. С обзиром на то да је и његова замјеница Јелена Караџић-Пушоња, такав примјер повјерења женама досад није забиљежен у овој, али ни многим другим локалним заједницама.

- Најважније је то што посједују квалитет, знање и стручност. Имам повјерења у њих и сигуран сам да ће веома добро обављати своје послове. Одлично функционишемо, надам се да ће из тога изаћи и добри резултати - каже Јагодић.

Караџић-Пушоња, која је у неку руку спона између начелника и општинске управе, каже да је поносна на то што је у тиму којем је начелник повјерио тако одговорне задатке.

- Сарадња је на највишем нивоу, а из тога ће, надам се, услиједити заједнички циљ, а то је добар рад општинске администрације и задовољни грађани - казала је она.

Слично мисли и Андријана Нешковић којој је повјерен ресор општих послова. Она каже да је указано повјерење велики изазов и тражи самоиницијативу и креативност.

- Начелник општине спојио је искуство и младост пет амбициозних жена. Од тога се могу очекивати само добри резултати - нагласила је Нешковићева.

На челу Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове је Биљана Симић која је дио радног искуства стицала на пословима у сличном министарству у Влади Босанско-подрињског кантона. Не кријући срећу због повјереног посла у Рогатици, Симићева поручује да ће учинити све да оправда указано повјерење.

Жељка Којић је радно искуство стицала радећи у приватном сектору. Да је ријеч о вриједној жени, најбоље показује то што је упркос мајчинству успјела у року да заврши јавни факултет. Којићева се удала на другој години студија економије и убрзо осјетила чари мајчинства, али јој брига о беби није била препрека у наставку студија. Ова мајка тринаестогодишњег дјечака и седмогодишње дјевојчице прихватила је и нови изазов који јој је понудио Јагодић.

- Много ми значи то што је награђен мој труд, због чега ми неће тешко пасти да се одрекнем и слободног времена како бисмо заједничким снагама учинили нешто корисно за нашу општину - истакла је Којићева.

Тијани Бркић ово је други мандат начелника Одјељења за финансије, а у претходном је била једина начелница у општини. Према њеном мишљењу, опредјељење Јагодића да већину руководних мјеста у општинској управи повјери женама је пун погодак.

- Жене имају предност јер су одговорније, практичније и знају боље организовати посао, али и друге обавезе у свакодневном животу - сматра Бркићева.

Осталим женама, ма гдје биле, наше саговорнице предлажу да се масовније укључују у све поре живота, па и политику.

- Јер ако се оне не баве политиком, политика ће се бавити њима, а то по правилу бива на штету жена - поручују рогатичке начелнице.

Једини мушкарац

Једини мушкарац међу начелницима одјељења у Рогатици је искусни Деливоје Ђерић који води Одјељење привреде и друштвених дјелатности. Он је казао да начелнице одјељења и замјеница начелника општине имају подршку осталих радника, те у шали додао да је "угрожен" љепотом и памећу колегиница, али се нада да ће некако издржати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана