Дали љекарско увјерење болесном спасиоцу, он се умало утопио у базену у Модричи

Г.С.
Дали љекарско увјерење болесном спасиоцу, он се умало утопио у базену у Модричи

МОДРИЧА - Због неовлаштеног издавања увјерења о радној способности за ризичне послове мушкарцу чије је здравствено стање било упитно, а који се након тога онесвијестио на радном мјесту, Републичка здравствена инспекција извршила је ванредну контролу у Дому здравља Модрича те им забранила издавања овакве врсте увјерења.

Наиме, њима је пријављена повреда на раду радника који је обављао послове спасиоца на "Градском базену" Модрича, а који је у тренутку уласка у базен изгубио свијест и из непознатих разлога почео тонути.

"Поступајући по пријави о наводној повреди на раду, републички инспектор рада извршио је контролу, а послодавац му је предочио Акт о процјени ризика на радном мјесту, којим је радно мјесто спасиоца утврђено као радно мјесто са повећаним ризиком те је предочио Увјерење о радној способности издато од 'Дома здравља' Модрича и упознао инспектора рада да је накнадно добио информацију да је у датом случају разлог незгоде здравствено стање радника, те да се не ради о повреди на раду", наводе из Инспектората Републике Српске.

Истичу да је увидом у картон пацијента утврђено да је у њему назначена шифра болести и да су се пацијенту редовно мјесечно издавали рецепти за терапију, а да је Дом здравља Модрича наведеним чињењем неовлаштено издао јавну исправу на основу које је лице запослено на радном мјесту спасиоца.

"Према изјави доктора породичне медицине који је издао предметно Увјерење, иста није била упозната са чињеницом да нису овлаштени за издавање увјерења о радној способности за послове са повећаним ризиком. С обзиром на утврђене неправилности, инспектор је Рјешењем забранио 'Дому здравља' Модрича издавања Увјерења о оцјени опште здравствене способности за раднике на радном мјесту на којем су присутни професионални ризици", додају из Инспектората РС.

Додају да је републичка здравствена инспекција раније запримила пријаву на законитост рада ЈЗУ Дом здравља Модрича, која се конкретно односила на вјеродостојност и стручност очитања лабораторијских налаза но, како кажу они нису надлежни за то те су исту упутили Окружном јавном тужилаштву Добој ради евентуалног утврђивања постојања кривичне одговорности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана