Далековод минира изградњу електране

Марина Чигоја
Далековод минира изградњу електране

Бањалука - "Електропренос БиХ" затражио је да буде обустављена изградња мале хидроелектране "Говза 1" код Фоче, јер се радови започети у заштитној зони њиховог далековода због чега нису ни дали сагласност за градњу.

Допис са захтјевом за обустављање радова "Електропренос" је 6. јула послао начелнику Фоче Радисаву Машићу, Инспекторату РС и предузећу "Електрос" из Бањалуке, које гради хидроелектрану "Говза 1". "Електросу" је за овај пројекат Влада РС додијелила концесију на период од 30 година.

- Зоне сигурности далековода дефинисане су Правилником о зонама сигурности надземних електроенергетских водова називног напона од 110 до 400 киловолти, а с обзиром на то да су они у власништву "Електропреноса", неопходна је наша сагласност за изградњу. "Електропреносу БиХ" се до сада нико није обратио за мишљење, односно сагласност у вези са изградњом мале хидроелектране "Говза 1" - истакли су у "Електропреносу БиХ" и навели да немају информације о томе да ли предузеће "Електрос" посједује дозволу за грађење.

Директор и већински власник предузећа "Електрос" Остоја Сторебра каже да не постоји никакво рјешење о обустављању радова, нити ће они бити обустављени јер посједују све потребне дозволе.

- Све потребне дозволе и сагласности имамо, почевши од енергетске сагласности до грађевинске дозволе. То што се "Електропренос" сада сјетио далековода није случајно. Ради се о опструкцији којом се наноси директна штета предузећу "Електрос", општини Фоча и РС - рекао је Сторебра.

Начелник Фоче Радисав Машић истакао је да је инвеститор обезбиједио сву потребну документацију за изградњу хидроелектране.

- Годину од почетка градње добили смо допис "Електропреноса" којим траже обустављање радова због тога што се дијелом изводе испред трасе далековода. Мислим да се ту може наћи рјешење ако постоје одговарајући излоатори. Рекли су ми да постоје и онда не постоји препрека да хидроелектрана буде завршена - казао је Машић.

Он је истакао да је општини Фоча у интересу да градња буде настављена и окончана.

- Залажемо се да буду отклоњени недостаци, уколико их има, и да изградња буде настављена. У том правцу је ишао и наш одговор "Електропреносу" - казао је Машић.

Из Инспектората РС нисмо добили одговоре на питања у вези са захтјевом који им је упутио "Електропренос БиХ".

Изградња мале хидроелектране "Говза 1" на истоименој фочанској ријеци у насељу Јелеч почела је 30. јула прошле године. Сторебра је истакао да би електрана требало да буде завршена до 1. јула идуће године. Инсталисана снага електране је 4,9 мегавата, а до сада је у њу према тврдњама инвеститора уложено око 5,5 милиона од планираних око 12,5 милиона марака КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана