Чвршћи насип за мирнији сан Српчана

Дејан Јовичић
Чвршћи насип за мирнији сан Српчана

СРБАЦ - Реконструкција врбаско-савског насипа у Српцу у дужини од 9,2 километра требало би да буде завршена до краја године, чиме ће у значајној мјери бити побољшан систем одбране од поплава на подручју те општине.

Вриједност инвестиције износи око три милиона марака, по чему је то најважнији пројекат који се ове године реализује у Српцу.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ­је ријеч о захтјевном, али веома значајном пројекту за ту локалну заједницу која је често на удару елементарних непогода.

- Након што смо у више наврата протеклих година санирали примарну и секундарну каналску мрежу, ово је још један начин да побољшамо одбрамбени систем како се више никада не би поновиле катастрофе попут оне из 2014. године, када је укупна штета у Српцу достигла износ од око 10 милиона КМ - рекао је Драгосављевић.

Додао је да је у оквиру пројекта, изградњом бетонског зида дугог 2,1 километар, урађено и надвишење одбрамбеног насипа у Пријебљезима за око 120 центиметара како би било спријечено изливање Врбаса и потапање градског подручја.

- Реконструисали смо црпну станицу у Повеличу, а у наредном периоду очекујемо наставак санације и преосталих двију црпних станица у Српцу и Бајинцима - рекао је Драгосављевић.

За санацију врбаско-савског насипа ангажована је грађевинска фирма “Кесо градња” из Зворника. Шеф грађевинског тима Момчило Ристић рекао је да су највећи проблем на насипу била велика одступања у висинској разлици, што је доводило до пробијања и представљало опасност по локално становништво.

- Обнову насипа у градском подручју завршићемо до краја мјесеца, а онда се пребацујемо у зону Бардаче и Бајинаца, гдје се поплаве дешавају више пута у току године. Након завршетка радова, вјерујем да ће мјештани у угроженим подручјима коначно моћи одахнути - истакао је Ристић.

Санација врбаско-савског насипа почела је у октобру 2018. године, а пројектом су обухваћена 5,2 километра савског и четири километра врбаског насипа.

 Одбрањен насип

Интензивнија санација насипа почела је након што је у марту 2018. године ријека Врбас продрла преко такозваног преливног вентила у заштићени дио општине, због чега је на помолу била катастрофа. Након ангажовања тешке механизације и више десетина волонтера који су пунили вреће пијеском, борба са воденом стихијом је окончана послије више часова, чиме је Србац спасен од потапања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана