Цвијетњаке Требиња красе нове саднице

Ратомир Мијановић, Данијела Стоканић
Цвијетњаке Требиња красе нове саднице

Требиње - Градске површине у Требињу ове године ће први пут украшавати цвијеће локалних произвођача, који су јуче предузећу "Комунално" испоручили око 10.000 садница за јесењу садњу.

Радници су одмах прионули на посао, а у садњи цвијећа у помоћ су им притекли ученици Центра средњих школа у Требињу, који похађају хортикултуру и агротуризам.

Директор "Комуналног" Недељко Ламбета истакао је да више неће бити потребе да се цвијеће и украсно биље набавља из других градова БиХ, као што је до сада био случај.

- Наредне године сарадњу планирамо да успоставимо са још више узгајивача, јер нам се јавило неколико заинтересованих који би нам продавали цвијеће од прољећа - казао је Ламбета.

Додао је да је за јесењу садњу издвојено око 12.000 марака, што је по једној садници од 0,75 до 90 КМ, у зависности од врсте цвијећа.

Саднице су, осим од неколико породица, купљене и од Удружења родитеља дјеце са посебним потребама "Сунце нам је заједничко".

Узгајивачи од којих је требињско комунално предузеће откупило цвијеће истичу да им је ово велика сигурност јер имају унапријед договорен пласман цвијећа.

Произвођач цвијећа и расадног материјала из Гомиљана Драгана Пртило каже да је значајан искорак то што им је комунално предузеће указало повјерење и са њима договорило откуп садница.

- Позитивно је то што нам тржиште осигурано и то нам гарантује да ћемо убудуће имати сигурног купца - казала је Пртилова. Додала је да су већ договорили и количине за прољећну садњу.

Њен суграђанин Миљан Булут, чије ће саднице такође красити градске површине, истакао је да је љубав према цвијећу, које сад узгаја заједно са супругом и мајком, наслиједио од оца.

- Велика је ствар када нешто произведете и знате да ћете то и продати. За јесењу сјетву намијенио сам око 4.000 садница зимског цвијећа - казао је Булут.

Сарадња

Требињско предузеће "Комунално" сарадњу са домаћим узгајивачима цвијећа за јесењу садњу договорило је средином ове године. Годишње потребе за подручје града крећу се од 30.000 до 40.000 цвјетова, док требињски узгајивачи могу подмирити и веће потребе, јер имају капацитет и знање у овом послу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана