Цвијановићова у Прибоју код Лопара посјетила демобилисаног борца и ратног војног инвалида

Срна
Цвијановићова у Прибоју код Лопара посјетила демобилисаног борца и ратног војног инвалида

ЛОПАРЕ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић данас је у Прибоју код Лопара посјетила породице демобилисаног борца Живана Тошића и ратног војног инвалида Радивоја Томића, којима се заједно са републичког и локалног нивоа рјешавају стамбена питања, те том приликом истакла да треба радити добре ствари јер то грађани и очекују.

Цвијановићева је истакла да се заједнички могу урадити добре ствари и да је због тога потребно мобилисати добру вољу и напоре усмјерити ка томе.

Предсједник Српске посјетила је баку Мару и њеног сина, демобилисаног борца Живана Тошића у селу Липовице којима ће интервенцијом Кабинета предсједника Републике, начелника општине Лопаре Раде Савића и добрих људи ускоро бити изграђена нова кућа.

Цвијановићева је истакла да је њихова кућа стара 110 година, а да ће за два мјесеца бити завршена нова.

"Подршка и овој и породици Томић, односно демобилисаним борцима, који су живјели у условима који нису били адекватни за живот је знак да, када заједно радимо, можемо да урадимо добре ствари. То је моја порука и данас и широм Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да јој је пуно срце када види да то људи и поздраве, као што је бака Мара, која је са сузама у очима дочекала предсједника Српске, те јој захвалила што ће добити нови кров над главом.

Она је рекла да у селу Липовице има 33 дјеце и да је задовољна што чак и школа ради јер "нема ништа љепше него видјети да школе опстају широм Републике Српске, поготово при малим локалним заједницама".

Савић је рекао да је породица Тошић дала допринос Републици Српској, будући да су два сина бака Маре били учесници у одбрамбено-отаџбинском рату, а живјели су у тешким условима.

"Ангажовањем свих, као и Кабинета предсједника Републике, помоћ је стигла и хвала јој за то. И не само овдје, већ и раније, у другим мјесним заједницама, попут Мртвице. Тако треба да сви функционишемо јер ово није само градња куће овом демобилисаном борцу, него и градња Републике Српске", нагласио је Савић.

Он је истакао да треба бескомпромисно чувати Републику Српску јер она значи слободу.

Савић је захвалио и породици Тошић, који раде у Њемачкој, а подржавају баку Мару и њене синове. "Они су на себе преузели обавезу да плате радну снагу за изградњу ове куће, а ми ћемо материјал", рекао је Савић.

Предсједник Републике претходно је посјетила и ратног војног инвалида борца Радивоја Томића у селу Прибоју недалеко од Лопара, којем је заједничким снагама локалне власти и кабинета предсједника, саграђена кућа.

"Помоћ неће изостати ни за опремање његовог новог стамбеног објекта", нагласила је Цвијановићева и истакла да су лица са инвалидитетом друштвена категорија према којој се треба односити са посебном пажњом.

Проиоизводна хала даје нову динамику локалној заједници

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је данас у Прибоју код Лопара халу у изградњи у коју је 651.000 КМ уложила Влада Србије и оцијенила да ће она дати нову динамику овој локалној заједници.

Цвијановићева се током обиласка ове хале са начелником општине Лопаре Радом Савићем увјерила да радови теку добро, те изразила задовољство једним таквим пројектом у овој локалној заједници.

Она је рекла да би у производном погону у хали могло да буде запослено до 120 људи, што би дало нову динамику Лопарама.

"Подршка републичких власти свима на локалном нивоу који желе да раде на добробит својих грађана и сарађују са републичким институцијама, како бисмо дошли до сваког нашег човјека и помогли свима њима који јесу у потреби, али исто тако обезбиједили нашим младим генерацијама", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је нагласила да подржава иницијативе које се рађају у свим локалним заједницама да се обезбјеђује стамбени простор јефтин, повољан, за младе брачне парове или људе младе који желе да остану у својим срединама.

"Мислим да ће то бити најбољи позив свима њима да могу добити кров над главом, али исто тако градити своју будућност, да ту имају своју дјецу", истакла је предсједник Српске.

Савић је Цвијановићеву упознао о томе да је хала површине 1.000 метара квадратних и истакао да ће по завршетку радова позвати предсједника Српске на отварање.

Он је истакао да се хала у Прибоју гради донаторским средствима Владе Србије и она је у завршној фази.

"Унурашњи радови се изводе. Спровели смо позив за одабир привредника који ће у њој радити. Видјећемо како и на који начин ће хала бити стављена у функцију. Прије зиме ће сигурно бити отварање једног новог погона, гдје се могу запослити људи и из Липовица и из Прибоја. То је један добар примјер да локална заједница располаже некретнином коју може ставити у функцију", рекао је Савић.

Он је рекао да су у Лопарама све пријератне фабрике добиле неку нову функцију.

"Сада ускоро и жДитаж, која једина није функционисала, постаће саставни дио фабрике радијатора жТермал Лопареж, гдје ће доћи до новог запошљавања", рекао је Савић.

Савић је указао да ће у Лопаре долазити да раде и људи из других локалних заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана