Цвијановићева свечано отворила Ваганску пећину

СРНА
Foto: СРНА

ШИПОВО - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић свечано је данас отворила за посјете туриста Ваганску пећину код Шипова, која, уз Орловачу, представља најзначајнији објекат те врсте у Републици Српској.

Ваганска пећина се налази на магистралном путу Шипово-Купрес, изнад села Ваган, удаљеног од центра Шипова око 19 километара.

Пећина је изворног типа, јер су је градиле понорне воде.

Врло је интересантна због обиља пећинског накита - сталактита и сталагмита и састоји се од осам цјелина.

Цвијановићева је претходно разговарала са руководством општине Шипово, са начелником Миланом Ковачем на челу.

Саобраћајна инфраструктура од кључног значаја за развој

Цвијановић изјавила је током посјете изјавила I да ова општина има значајне развојне потенцијале и подржала да што прије буде завршени радови на регионалном путу Шипово-Језеро јер је то кључни сегмент ра развој.

"Постоји неколико области у којима видимо велике развојне шансе, а саобраћајна инфраструктура је од кључног значаја. Моје опредјељење је да помогнем да се што скорије дође до завршетка регионалног пута, који треба да привуче грађане, привреднике, али и туристе у овај крај", рекла је Цвијановићева.

Послије састанка са начелником Шипова Миланом Ковачем, Цвијановићева је исказала подршку руководству општине да настави да ради на развоју ове локалне заједнице.

Она је напоменула да је руководство Републике интервенисало и у области образовног и здравственог система у Шипову.

"Заједничка визија локалних и републичких власти јесте да задржимо људе у Шипову, да овдје имају квалитетан живот и да им помогнемо у реализацији њихових иницијатива које имају у различитим животним областима", рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство јер се развија и пољопривреда, те што влада велика понуда али и потражња за производима из овог краја.

"Није лако водити локалну заједницу и поставити приоритете, али оно што видим код руководства општине јесте да они виде које су потребе становника Шипова и да заједно са републичким органима раде на томе да се те потребе и остваре", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да јој је драго да је Шипово стабилна политичка, али и финансијска локална заједница, те да стоји на раполагању њеним становницима.

"Заједно ћемо радити и развијати саобраћајну инфраструктуру, те отварати могућности за развој пољопривреде, туризма и свих области које ће Шипову, али и Републици Српској, омогућити даљи развој", рекла је Цвијановићева.

Она је директору Дома здравља Шипово Гордани Купрешак уручила кључеве од санитетског возила, које је купљено средствима из донације Србије за помоћ локалним заједницама у Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана