Цвијановић: Влада опредијељена за даљи развој локалних заједница

Срна
Цвијановић: Влада опредијељена за даљи развој локалних заједница

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присутвоваће данас у Мркоњић Граду обиљежавању крсне славе општине Светог пророка Илије и Дану 11. лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Уочи посјете, Цвијановићева је изјавила Срни да је Влада Републике Српске отворена за сарадњу и партнерство са локалним заједницама у реализацији пројеката од заједничког интереса, с циљем унапређења и побољшања услова живота грађана.


"Мркоњић Град има значајне инвестиционе потенцијале и бројне природне ресурсе, а привреда и стварање услова за привређивање је у фокусу рада Владе Републике Српске", рекла Цвијановићева.

Она је истакла да је од 2006. године до данас у општину Мркоњић Град је уложено по различитим основама више од 50 милиона КМ.

Цвијановићева је нагласила да је Влада чврсто опредијељена да сачува постојећа радна мјеста, подстакне нова запошљавања и обезбиједи амбијент привлачан за улагања, како домаћим тако и страним инвеститорима, те подржи сваку добру иницијативу која доприноси развоју Републике Српске.

"Мркоњић Град је локална заједница у чији развој је Влада Српске много уложила и за коју је препознала да има друштвени, економски, односно привредни потенцијал и у коју, заједничким радом и залагањем републичка и општинске власти, свако у оквиру својих надлежности, настоји допринијети унапређењу пословања у Републици Српској и оснажењу привредних активности", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да није изостала ни буџетска подршка Владе Републике Српске Мркоњић Граду, општини која преферира да постане један од највећих извозника у регији.

"Из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма за пројекте који се реализују на територији ове општине до сада је уложено 8,6 милиона КМ, а посредством Инвестиционо-развојне банке Републике Српске на кредитној основи у општину Мркоњић Град од 2008. године до данас пласирано је 18,4 милиона КМ", прецизирала је Цвијановићева.

Она је додала да је овој, као и многим другим локалним заједницама у Српској пружена буџетска подршка за развој привреде, па је за подстицај извозу, побољшање ефикасности пословања и друге пројекте обезбијеђено милион и по КМ.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних- војних инвалида на подручју општине Мркоњић Града, Цвијановићева је навела да је Влада Српске уложила 1,8 милиона КМ.

Захваљујући тим средствима, стамбено је збринуто 99 породица, од којих њих 40 изградњом станова, а неповратна новчана средства добило је 59 породица.

Када је ријеч о запошљавању, каже Цвијановићева, за социјално збрињавање радника утрошено је 2,2 милиона КМ, а збринуто је шест предузећа са 1.000 радника.

"У пројекте запошљавања за период 2007-2016, утрошено је 1,4 милиона КМ, а запослено је 331 лице. Преко Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида у Мркоњић Граду од 2006-2016. запослено је осам инвалида, за шта је издвојено 25.000 КМ", рекла је Цвијановићева у изјави Срни.

Она је додала да је Влада Републике Српске уложила значајна средства и у област здравства.

"Од 2006. до данас у здравство је уложено око 1,7 милиона КМ, од чега пола милиона КМ из Развојног програма Републике Српске за реконструкцију Дома здравља, те 1,2 милиона КМ за адаптацију, санацију, реконструкцију и опремање амбуланти породичне медицине, као и набавку санитетског возила", прецизирала је Цвијановићева.

У периоду 2006-2016, у просвјету је уложено више од 2,9 милиона КМ, од чега 1,08 милиона КМ из Развојног програма Српске, и то за изградњу сале за физичко васпитање у Подрашници, те санацију, реконструкцију и опремање основних школа у општини Мркоњић Град, док је из буџета Републике Српске за набавку опреме, реконструкцију и изградњу школсих објеката издвојено 343.000 КМ.

Премијер Српске је навела да је у области пољопривреде за подручје општине Мркоњић Град од 2006. до данас уложено 6,4 милиона КМ кроз разне пројекте као што су подстицајна средства за развој пољопривреде и села.

Према њеним ријечима, за реализацију програма изградње, реконструкције, рехабилитације и модернизације путева у општини Мркоњић Град, те изградњу моста издвојено је седам милиона КМ.

Као примјер развојног пројекта на подручју Мркоњић Града Цвијановићева је навела и изградњу Фабрике "Р-С силикон", чија је изградња и опремање коштала укупно 41 милион евра.

Захваљујући овој инвестицији, према њеним ријечима, омогућено је нових 112 радних мјеста, а Влада Републике Српске је за реализацију овог пројекта обезбиједила девет милиона КМ.

Обиљежавање крсне славе општине Светог пророка Илије и Дана 11. лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске предвиђено је са почетком у 20.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана