Чувене грађевине у Рогатици препуштене зубу времена: Некад понос, данас руине

Сретен Митровић
Чувене грађевине у Рогатици препуштене зубу времена: Некад понос, данас руине

РОГАТИЦА - Чувене рогатичке грађевине, старе више од стотину година, некада понос општине данас су руине препуштене зубу времена, због чега би, сматрају мјештани, надлежни требало хитно да реагују с циљем заштите ових нијемих свједока историје.

Старе од прије Другог, а поготово Првог свјетског рата, куће у Рогатици могу се избројати на прсте једне руке. Међу њима је зграда браће Чапљић у којој је послије Другог свјетског рата радила некадашња Народна банка, а касније је била дио управе Комунално-грађевинског предузећа “Стандард”, у којем је једно вријеме радио и Радио Рогатица.

Зграда у улици Сердар Јанка Вукотића, према расположивим подацима, саграђена је око 1900. године. За оно вријеме била је вила и једна од најљепших зграда у Рогатици. Дио те љепоте, гледано свана, још се види.

На том списку је и мала породична кућа Зековића у Доњем Пољу, у сусједству цркве Свете тројице. И она је била лијепа и јединствена, посебно због вањског изгледа. На њеној ивичној фасади налазила се бордура која је красила прву новчаницу од 1.000 динара Краљевине Југославије.

Како је и од чега рађена, а није се срушила, скоро вијек траје, питају се многи Рогатичани.

Обје ове грађевине су дио историје Рогатице, али судећи према њиховом садашњем изгледу, убрзо ће отићи у легенду, као и доста других које су преживјеле разарања Првог, Другог и Одбрамбено-отаџбинског рата, али су, због неодржавања, страдале у миру.

Зато, с циљем очувања и заштите ових свједока некадашње Рогатице за будућа покољења као културно-историјске баштине одавно је сазрело мишљење да се крене у њихову заштиту по цијену откупа од постојећих власника с позивом да у првом реду реагује Центар за културу и спорт.

Да за то има потребе сматра и Ивица Божић, директор “Термага”, у чијем је саставу бивши “Стандард”. Он каже да је поменута зграда са њихове стране заштићена од интензивнијег пропадања, али да већи подухвати на санацији нису на њиховој листи приоритета.

- Проблем су вањске стаклене површине, које током ноћи неко разбија и уништава из обијести. Што се тиче наше компаније, тренутно имамо пречих обавеза од озбиљније заштите и реконструкције ове зграде. Зато бисмо је радо, ако постоји интересовање и наравно уз одређену накнаду, уступили неком ко би је искористио у паметније сврхе. Ми имамо новије и функционалније просторије, иако је стара зграда јединствена по много чему, посебно у области његовања баштине старе Рогатице - каже Божић.

Директор Центра за културу и спорт “Раденко Мишевић” Славиша Бојовић за “Глас Српске” каже да је прије неколико година посао преузимања ове зграде од “Термага” био доведен скоро до краја, с намјером да она буде заштићена и искориштена за смјештај локалног музеја старина и за неке дуге намјене.

- Међутим, дошла је епидемија “ковида 19” и све је стало. Предложићу надлежнима да ово питање поново буде активирано и надам се успјешном рјешењу - рекао је Бојовић.

Циљ је да овај и остали споменици који имају културни значај, колико-толико буду заштићени од даљег пропадања и временом, према озбиљним размишљањима добронамјерних, претворени у објекат у којем би се одвијале неке културне и сличне манифестације, па зашто не, нагласи Бојовић, и локални музеј о којем се све више прича.

У противном ни згради “Стандарда” ни кући Зековића, али и осталом што подсјећа на стару Рогатицу не пише се добро. Зуб времена и, из разних разлога, небрига власника, чине своје.

- Урушавање је рапидно и свакодневно - каже предсједник мјесне заједнице Рогатица 2, којој територијално припадају и зграда “Стандарда” и кућа Зековића, Зоран Косорић.

Кућа Тошевића

На списку старих и историјско значајних грађевина којима треба хитна заштита је и, према мишљењу Рогатичана, и кућа изумрле породице Тошевић на Груди, у непосредној близини Спомен-костурнице у којој су кости српских и црногорских војника погинулих 1914. на брду Витањ и ширем подручју Гласинца и тадашњег рогатичког среза у борбама са окупационим војницима Аустроугарске монархије.

У овом “случају” на потезу су наводно познати пјевач Оливер Мандић из Београда и надлежни у Рогатици. Што га прије повуку у позитивном смислу, веће су шансе за спас и овог нијемог свједока старе Рогатице, оцјена је оних који воле свој град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана