Чувари традиције на Романији

Срна
Foto: Срна

СОКОЛАЦ- Традиционалне "Госпојинске вечери културе" окупиле су ове године на Равној Романији етно групе из свих крајева Републике Српске, пјеснике, гусларе, а промовисана су и јела специфична за шире подручје Гласинца и Сарајевско-романијску регију.

На овој традиционалној манифестацији наступило је десет етно група из Републике Српске и једна из Црне Горе, пјесници, гуслари, фрулаши, удружења жена која су представила народу кухињу и разне рукотворине.

Овај скуп одржава се с циљем очување културног насљеђа и традиције ширег романијског поднебља.

Вршилац дужности директора Установе за културу "Перо Косорић" са Сокоца Душка Лукић рекла је да су сви они наступили у порти манастира на Равној Романији будући да је ова манифестација и одржана поводом Дана манастира.

Она је напоменула да су ове године организовали 24. "Госпојинске вечери културе" са програмом под називом "Теби горо Романијо".

Чланице Секције за друштвену активност жена соколачког Удружења "Аурора" изложиле су своје радове - одјевне и украсне предмете рађене плетењем ткањем, хеклањем, поентласом, окамењеном чипком, везом, декупаж-техником и бижутерију.

Ана Неђић, радно-окупациони терапеут из Завода за форензичку психијатрију на Сокоцу, рекла је да су на свом пулту изложили украсне и ситне кућне предмете раде пацијената, а сви су настали у оквиру креативне радионице која спада у терапију.

У порти манастира на Равној Романији данас су одржани и Дани романијског меда и љекобиља, на којем су излагани производи од меда, воска, прополиса и препарати на бази меда и љекобиља.

Сокочанин Зоран Батинић, који се пчеларством бави 44 године, истакао је да је ова година тешка за пчеларе, али да за сада има 200 кошница спремних за медобрање јер има друштва од Семберије до Романије.

Батинићу је пчеларство професија од малих ногу и већ шест година производи до 5.000 селекционисаних брдско-планинских матица у Репро-центру на Гласинцу, за шта је добио сертификат од ресорног министарства Српске.

"Чувајмо животну средину и пчеле, јер ако њих нестане - нестаће и нас", поручио је овај познати романијски пчелар.

Дан манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији, код Сокоца, у народу познат као "Соколица", обиљежен је духовним и културним садржајима, а потом је настављен црквено-народни сабор

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана