“Чувари Сане” обали враћају стари сјај

Јана Кезић
“Чувари Сане” обали враћају стари сјај

ПРИЈЕДОР - Стотине врећа смећа прикупљено је на обалама Сане, постављено више од 30 клупа и 20 канти за отпатке, али и уређена дјечија игралишта уз ријеку, захваљујући Омладинској организацији “Чувари Сане” из Приједора којима је заштита и очување природе највиши циљ.

Мало који град, попут Приједора, може да се похвали великим бројем младих људи који дијеле исту идеју, а то је очување природе и њених ресурса, као што је ријека Сана.

Предсједник ове Омладинске организације Милан Саџак за “Глас Српске” прича да је овогодишњи мото ове вриједне екипе “Сачувајмо Сану”.

- Покосили смо обале градског купалишта и Љубиног брода, као и плажу Камен у Усорцима, а почишћене су и дивље депоније - рекао је Саџак.

Сваки пројекат им је, прича Саџак, драг, а посебно бисмо издвојили обнављање старог купалишта Кићиног брода.

- Ту је урађена плоча, потпорни зид, степенице и скакаоница. Ускоро очекујемо осликавање и тог зидића. Поносни смо и на пројекат на Камену, гдје је купалиште добило потпуно нови сјај, чиме смо показали да је ријека Сана битна цијелом својом дужином - казао је Саџак и поручио да чуваром сматрају свакога ко доприноси очувању ријеке, али и онога ко је не загађује.

Уз све акције уређења, каже Саџак, долази и права борба за ријеку.

- Ту првенствено мислим на рјешавање питања директних испуста канализације изнад купалишта, спречавања бесмислених градњи на обалама ријеке, гдје се истиче наша највећа побједа, а уједно и побједа народа над инвеститорима, а то је забрана изградње бензинске пумпе на обали ријеке Сане - рекао је Саџак.

Пред вриједним волонтерима је Санска регата која ће бити одржана 30. јула.

- И она ће такође бити еколошког карактера, јер ће од Жегера до Кожаре, у дужини од око пет километара, бити очишћени обала и дно Сане, што ће бити крунисано дружењем наших сабораца у одржавању обала и борби за бољу околину - изјавио је Саџак. 

О организацији

Милан Саџак каже да је организација  настала почетком 2020. године, као резултат вишегодишњег рада на обалама ријеке Сане.

- Дефинишемо се као група љубитеља Сане, чији је циљ враћање старог сјаја ријеци. Организација је искључиво волонтерска, све што се ради је из љубави према ријеци и природи - рекао је Саџак.

На акцијама је, каже, знало бити од пет до 75 волонтера, а посебну захвалност дугују ученицима основних школа који су били ангажовати у појединим акцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана