Чуваћемо Милку и Белку као очи

Анита Јанковић
Чуваћемо Милку и Белку као очи

Вучитрн - Притиснуту немаштином и сталним страхом породицу Арсић са Косова и Метохије коначно је обасјала срећа када је у њихово двориште ушетала крава Милка и теле којег су назвали Белка.

Арсићима, који живе у селу Граце надомак Вучитрна, потекле су сузе радоснице јер им је остварена скромна, али дуго очекивана жеља. "Глас Српске" са жељом да помогне овој породици која живи на рубу егзистенције објавио је недавно потресну причу младића Горана Арсића на чија је плећа пао терет да прехрани укућане. Он се обратио Одбору за помоћ Србима на Космету из Бањалуке молећи за подршку како би купио краву и обезбиједио храну за своју браћу и обољеле родитеље. Вапај двадесетшестогодишњака услишили су Епархија горњокарловачка и владика Герасим који су, чим су прочитали потресни текст, експресно обезбиједили новац.

- Радује ме да смо олакшали живот напаћеној породици. Дирнула ме прича Арсића и нисмо оклијевали да им одмах пошаљемо 1.500 евра за куповину краве. Наша епархија кад год може помаже сиромашнима, а тако ће бити и убудуће - рекао је владика Герасим.

У дому Арсића је завладала срећа, а у двориште су пристигле и малобројне српске комшије пожељевши им много млијека, сира и кајмака.

- Немогуће је пронаћи праве речи и описати емоције које су нас преплавиле. Сузе радоснице и смех се непрестано смењују. Хвала владици Герасиму, "Гласу Српске" и господину Милораду Арлову. Помогли сте нам до неба - каже узбуђени Горан Арсић.

Краву и теле купили су у Лепосавићу, а на згаришту су подигли малу шталу, јер су им претходну запалили Албанци.

- Већ неколико пута су нам крали стоку, каменовали и запалили шталу. Набавили смо неколико паса који ће чувати Милку и Белку, а шталу смо саградили тик поред куће. Оне су нам сад нови чланови породице, чуваћемо их као очи у глави - прича Арсић.

Живот Арсића биће колико-толико лакши, али би лакше кренули даље када би Горан добио посао. Завршио је средњу медицинску школу са свим петицама, али је на бироу већ шест година.

- Не бјежим ни од каквог посла. Спреман сам људима на улици чистити ципеле. Радио бих било шта само да обезбедим нормалнији живот породици. На Космету нема посла, једва успем преко лета да зарадим коју дневницу, зато бих био спреман доћи у РС да зарадим новац за лекове болесним родитељима - каже Арсић.

Седмочлана породица живи од 164 марке социјалне помоћи од чега обезбјеђују храну и лијекове, али упркос тешким условима не желе да напусте земљу и огњиште својих предака. Немаштина је још тежа јер сваку ноћ лијежу у кревет у страху од Албанаца и њихових пријетњи не знајући да ли ће осванути живи.

Ипак, Милка и Белка су вратиле Арсићима разлог да се осмијехну животу, а када би Горану неко пружио шансу да се запосли њиховој срећи не би било краја.

Акције

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Мирослав Арлов није крио срећу што је још једна акција за помоћ Србима на Космету успјешно окончана.

- Драго ми је да смо успјели тако брзо да помогнемо Арсићима да купе краву која ће им помоћи да се прехране - рекао је Арлов и додао да ће наставити да помаже Србима на Космету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана