Ћурић:Требиње најпожељнији мали град на Балкану

Срна
Ћурић:Требиње најпожељнији мали град на Балкану

ТРЕБИЊЕ - Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изјавио је Срни да многи сматрају да је већ постигнут циљ да Требиње буде најпожељнији мали град на Балкану.

Подсјетивши да је стратегијом развоја града дефинисано да Требиње до 2030. године постане најпожељнији мали град на Балкану, Ћурић је указао да овај град има посјете туриста из више од 90 земаља у току године.

-Процјена је да смо у 2022. години имали око 180.000 ноћења, што је за 80 одсто више од највише цифре којој смо тежили - од 100.000 ноћења забиљежених 2019. године, прије епидемије вируса корона - навео је Ћурић.

Он је истакао да је то потврда да многи желе да посјете Требиње, због чега је изразио задовољство, подсјетивши на велику љубазност Требињаца према туристима и гостима, што утиче на то да се они радо враћају у тај град на југу Српске.

Ћурић је најавио да ће у овој години бити настављена улагања и развој града, истакавши да је аеродром историјски пројекат и да се нада да, уз формирање нове власти на нивоу БиХ, више неће бити оспоравања за тај пројекат и да ће почети његова реализација.

-Наставиће се и са изградњом моста моста на ријеци Требишњици и обилазницом око града у овој години - изјавио је Ћурић.

Он је најавио да градска власт у овој години за суграђане планира и одговарајући модел за повољну куповину стана или плаца за кућу јер су цијене станова у Требињу знатно порасле у односу на ранији период.

-Радиће се и на изградњи шеталишта од базена у Бреговима до манастира Тврдош, у сарадњи са Хидроелектранама на Требишњици - рекао је Ћурић и додао да је припремљен и план водоснабдијевања насеља Ивањица у општини Равно, што је значајно и за Требињце који живе уз тај правац.

Ћурић је додао да је у плану и наставак мањих инфраструктурних пројеката да би то био што љепши туристички град, у коме ће сваки туриста моћи да види нешто ново када се поново врати.

Он је најавио да ће у овој години наставити са поплочавања Старог града, што је захтијеван пројекат који се реализује већ неколико година, те захвалио на донацији предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије.

-Надамо се да ће уз подршку Владе Републике Српске ове године почети и изградња нове болнице, а радимо и на формирању слободне зоне за коју је већ склопљен уговор и добили смо све потребне дозволе - напоменуо је градоначелник.

Ћурић је рекао да, и поред значајних постигнутих резултата, посебно у туризму, треба остати скроман и наставити вриједно радити на започетим пословима и пројектима јер, како је рекао, заједничким трудом може још више да се постигне, посебно имајући у виду рекордан овогодишњи градски буџет од око 40 милиона КМ, од којих је око 10 милиона КМ намијењено за инвестиције.
Он је оцијенио као веома значајну оцјену неких истакнутих културних радника из Београда да је Требиње постало једна од српских пријестоница, што је и показатељ да је на правом путу развоја.
Ћурић је истакао да је прошла година била најбоља до сада што се тиче културних дешавања, што је закључак не само градских институција, него и културних радника који су посјетили Требиње и били изненађени због толике посјећености културних манифестација.
-Обилазимо и многе дестинације у регији, широм Европе и свијета и видимо позитивне примјере који су тамо реализовани и то прилагодимо и примјењујемо у Требињу - појаснио је Ћурић.
Он је додао да ће Требиње остати град културе и у наредном периоду и да ће у овој години бити реализована сва културна дешавања као у прошлој, али да ће настојати да уведу и нека нова, као и пројекте значајне не само за Требиње, већ и за Републику Српску и регион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана