Ћурић: У плану нови пројекти и бржи развој за преображај града

СРНА
Ћурић: У плану нови пројекти и бржи развој за преображај града

ТРЕБИЊЕ - Градоначелник Требиња Мирко Ћурић најавио је данас на свечаној сједници Скупштине града, поводом крсне славе храма и града - Преображења Господњег, да су у наредном периоду у Требињу у плану нови пројекти и бржи развој за преображај града.

"Пред нама су важни пројекти које тек треба да урадимо, али то можемо само уз подршку народа. Зато ми је као градоначелнику најважније када видим да моји суграђани дају пуну подршку напретку Требиња. То је највећи мотив и обавеза да нема стајања, па ни у времену када свјетска економија успорава", рекао је Ћурић.

Ћурић је у бесједи на свечаној сједници, којом је предсједавао предсједник градске Скупштине Драгослав Бањак, истакао да су највећи ресусрс града – људи, којима је у овим крајевима увијек било тешко.

"Прави људи и пријатељи су нам увијек долазили, као што сте и ви данас дошли. Нико данас није овдје случајно, неко да нам пренесе неко добро искуство, неко да види шта ми то овдје радимо, али је веома важно да смо заједно", истакао је Ћурић.

Он је нагласио да се Требиње брзо развија и мијења своју личну карту, али увијек чувајући своје пребивалиште и адресу која је свима добро позната - југ Републике Српске, поносна и јуначка Херцеговина.

Градоначелник Требиња је истакао да је њему и његовим сарадницима много лакше када знају да могу да се ослоне на човјека, што им је подстрек да све што замисле по питању развоја града могу заједно и да остваре.

"Ти планови које заједно стварамо су, заправо, нови преображај Требиња. Свако ко жели - то види, али, као и свугдје, има и оних који се праве да то не виде. Али можемо им поручити само да нам не одмажу. Али се можемо завјетовати да Требиње тек очекују велики пројекти и много бржи развој", поручио је Ћурић.

Он је рекао да је на свечаној сједници приказан видео у којем је представљен само дио капиталних пројеката и програма које су почели у Требињу од претходног Преображења до данас.

"На овај дан, како то и традиција налаже, дужни смо грађанима и нашим гостима да представимо шта смо урадили и шта тек планирамо да урадимо, јер смо заједно тим који се труди да Требиње буде још љепше и још снажније", истакао је Ћурић.

У Саборном храму Преображења Господњег у Требињу преломљен је славски колач и освештано грожђе поводом крсне славе храма и града, а у присуству градског руководства и бројних гости из земље и региона.

"Окупио се овдје данас лијеп, Божији, благословени сабор, а радост ћемо вечерас продужити и на чувеној, свенародној требињској преображењској литији", рекао је владика Јоаникије.

Владика је додао да су у Требињу данас присутни и начелници и представници општина, не само из Републике Српске и Федерације БиХ, него и из Црне Горе и Србије.

Митрополит Јоаникије је говорећи о празнику Преображења истакао да су сви људи обасјани божанском светлошћу коју треба да шире као мир, љубав, радост и братску слогу.

Његово преосвештенство епископ диселдорфски и њемачки Григорије рекао је у бесједи у требињском Храму да Преображење човјека значи преображење читаве твари, ма колико била упрљана, наводећи да Господ испуњава свјетлошћу сваку нашу пукотину.

"То је оно што данас славимо и што нам Господ објављује својим Преображењем, а данашњи нам празник поручује да ништа неће умаћи божанској свјетлости и њоме ће све бити преображено, читав наш живот и смрт и све чега се дотичемо", рекао је владика Григорије и додао да је свјетлост живот и да је тама никада неће узети.

Предсједник општине Никшић Марко Ковачевић рекао је да традиционално присуствује слави у Требињу, са којим је Никшић побратимски град и са којим се сарадња унапређује на сваки начин, изразивши задовољство што су ту и представници многих градова из Србије, Црне Горе и БиХ.

Предсједник опшине Грачаница на Косову и Метохији Љиљана Шубарић рекла је да јој је велика част што је данас у Требињу, те честитала Требињцима овај велики празник и пожељела да се и убудуће још више састају у здрављу и радости.

Митрополит Јоаникије претходно је јутрос у требињском Саборном храму служио Свету архијерејску литургији са владикама милешевским Атанасијем, диселдорфским и њемачким Григоријем и захумско-херцеговачким Димитријем.

Литургији су присуствовавали представници Владе Републике Српске, градоначелник Ћурић, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, представници политичког, привредног и културног живота Српске и Херцеговине и бројни грађани Требиња.

Руководство града положило је и цвијеће на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године, одржана је и свечана сједница градске Скупштине, а вечерас ће улицама града проћи свечана литија.

Дводневне преображењске свечаности вечерас ће бити завршене концертом "Рок ел класико", Стефана Миленковића и Нелета Карајлића, на Тргу слободе од 21.40 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана