Ћурић: Требиње опредијељено за подршку привреди

Срна
Ћурић: Требиње опредијељено за подршку привреди

ТРЕБИЊЕ - Сви пројекти и програми подршке привреди у Требињу настављени су овој години, епидемија вируса корона није их зауставила, а град је опредијељен да настави да подржава привреду и отварање нових радних мјеста, изјавио је градоначелник Мирко Ћурић.

Он је навео да град у овој години дођељује до 15.000 КМ бесповратних средстава за пројекат самозапошљавања, за који се јавило више од 40 лица, док ће за финансирање приправничког стажа издвојити 360.000 КМ. 

“На тај позив јавило 40 привредника са захтјевом да запосле 50 приправника. Само за тај програм ће нам требати 360.000 КМ, јер ће град финансирати нето плату од 600 КМ, а послодавци су дужни да намире трошкове пореза и доприноса”, рекао је у интервјуу Срни Ћурић. 
 
Он је напоменуо да је у посљедње три или четири године, у Требињу, заједно са Заводом за запошљавање, кроз програме самозапошљавања, приправничког и волонтерског стажа запослено више од 1.000 лица. 

 ПРОЈЕКАТ СЛОБОДНЕ ЗОНЕ

Ћурић каже да епидемија вируса корона јесте утицала на успоравање реализације пројекта слободне зоне. Он наводи да је било потребно израдити елаборат и осталу документацију, те да се у наредним данима очекује да се огласи надлежно министарство како би се добила потребна дозвола и отпочело са даљим процедурама. 

“Сигурно је да ће нам требати сагласност надлежног министарства у Савјету министара, али се надам да неће бити проблема јер то је нова инвестиција, која омогућава отварање радних мјеста. Потребно је подржати све здраве пројекте који стварају послован амбијент и који запошљавају нове људе”, оцијенио је Ћурић у интервјуу Срни. 

Он каже да Град даје 99 одсто попуста на ренту за све који граде производне објекте у пословним зонама и 25 одсто на трошкове уређења, а размишља се и о подршци за свако ново радно мјесто. 

“Слободна зона већ довољно даје простора на нивоу државе да постоје олакшице привредницима у смислу да се не плаћа ПДВ док се роба налази у слободној зони већ након продаје”, каже Ћурић и оцјењује да у прилог пројекту иде географски положај Требиња, близина Црне Горе, али и Хрватске, која је чланица ЕУ, као и будући аеродром. 

 ВИНОГРАДАРСТВО И ТУРИЗАМ ЗНАЧАЈАН СЕГМЕНТ ПРИВРЕДЕ

Ћурић истиче је да су туризам и виноградарство значајан сегмент привреде Требиња од којих град има бенефите и по којима је препознатљив, те најављује да ће Градска управа уз подршку надлежних институција наставити да унапређује ове области.

“Од 30 винарија у Републици Српској, 24 су у Требињу. Град се труди да помогне винарима да продају своје производе, између осталог, и кроз Херцеговачку кућу. У плану је да се у Требињу организује велики сајам херцеговачких производа међу којима је и вино”, каже Ћурић. 

Он самтра да је потребно заштитити домаћа вина, те напомиње да су надлежна министарства расположена да пруже неопходна подршка овом сегменту привреде. 

ГРАДЊА АЕРОДРОМА НА ПРОЉЕЋЕ 

Ћурић очекује да ће на прољеће сљедеће године почети градња требињског аеродрома, те наглашава да се крупним корацима иде у реализацију тог историјског пројекта за град на Требишњици. 

“Тренутно се спроводе истражне радње, ради се пројектна документација и сматрам да ће, као што је и предсједник Србије Александар Вучић рекао, изградња да почне почетком прољећа 2022. године”, рекао је Ћурић.

Он истиче да Град не сумња у реализацију тог пројекта, те каже да очекује подршку од свих грађана Требиња, као што је пуна подршка стигла од званичника Републике Српске, те српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. 

“Република Србија жели да уложи у тај пројекат. Хвала им и за све досадашње пројекте које су подржали у Требињу. Увјерили су нас да имају добре намјере, а ми као одговорни смо опређељења да нам аеродром треба и да ће имати сваки вид подршке од града”, поручио је Ћурић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана