Ћуприја у Вишеграду враћа некадашњи сјај

Радоје Тасић
Ћуприја у Вишеграду враћа некадашњи сјај

Вишеград - Чувеном мосту Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду, који је директно у легенду одвео нобеловац Иво Андрић, требало би за петнаестак дана да буде враћен некадашњи сјај.

Радници и стручњаци турске грађевинске фирме ЕР-БУ, који ових дана постављају коцке на рампи моста на лијевој обали ријеке Дрине, потрудили су се да старој ћуприји удахну нови живот. Радници кажу да је већ уграђено око 800 квадратних метара гранитне коцке.

- Један радник може у најбољим условима да постави око шест квадрата коцке. Прво смо бетонирали подлогу, а онда на њу наносили слој пијеска, па смо по томе постављали коцку - каже мајстор Неђо Ђогић.

Његов колега Бранислав Шушић додаје да за покоцкавање користе једноставан алат - чекић, мистрију, метар и канап за праћење линије коцке.

- Све коцке од камена гранита нису истих димензија, има их осмица, деветки, десетки, па их тако и ређамо у редове. Посао обављамо сједећи на дрвеној столичици - прича Шушић.

Оригинални коловоз на ћуприји, чија је градња завршена 1577. године, била је турска калдрма. Послије Другог свјетског рата 1952. године умјесто калдрме постављена је коцка, која је вађена из каменолома у Босанској Јагодини, Бијелој и Црнчићима.

Коцка је уклоњена са ћуприје прије четири године када је почела санација. На коловоз су радници фирме ЕР-БУ у току санације поставили бијеле камене плоче, а коцка је уграђена само на почетак старог моста, на рампу и мјесто на коме ће се паркирати аутомобили на лијевој обали Дрине.

Ове године санирана је и рампа на ћуприји, рестауриран  "мали мост у великом мосту" на ушћу потока Осојница у Дрину и замијењени оштећени блокови од седре на огради.

Постављена је и метална ограда између камених блокова, очишћени стубови и сводови грађевине и инсталирана  расвјета на обалама.

Вишеграђанин Миро Јеремић каже да су се рестауратори максимално потрудили да ћуприју бар донекле доведу у стање каква је била након одласка неимара Коџе Мимара Синана.

Мјештанин Халил Кустура је задовољан начином на који су извршене поправке на Соколовића мосту.

- Драго ми је јер сам овдје одрастао, купао се под његовим стубовима и сводовима - каже Кустура.

Ученица Јелена Чарапић истиче да се омладина све више враћа на ћуприју, гдје у вечерњим сатима шета, сједи и проводи сате над мирном и укроћеном Дрином.

Новац за санацију моста Мехмед-паше Соколовића, старог 438 година, у износу од пет милиона евра обезбиједила је Развојна агенција "Тика" из Турске,  а израду пројекта је финансирала општина Вишеград. 

Мост Мехмед-паше Соколовића на Дрини у Вишеграду од 2007. године налази се на UNESCO-вој листи заштићених споменика свјетске културе. Дугачак је више од 180 метара, а састоји се од 11 преломљених камених сводова, са благим успоном према средини и силазном рампом на лијевој обали.

Чудо од камена

Иво Андрић, који је за роман "На Дрини ћуприја" 1961. године добио Нобелову награду за књижевност, описао је овај мост као трајно чудо од камена, скупоцјену грађевину јединствене љепоте какву немају ни много богатије, ни прометније вароши.

Данас је мјесто које посјећују бројни туристи, путници намјерници, умјетници, љубитељи историје и архитектуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана