Ћукалчани добијају први храм у историји села

Дејан Јовичић
Ћукалчани добијају први храм у историји села

СРБАЦ - Након двије године од почетка радова, у завршној фази је градња храма Свете Великомученице Марине - Огњене Марије у Ћукалима код Српца, чиме ће ово село први пут у својој историји добити православну богомољу.

Ради се о филијалном храму Ножичке парохије, којем ће гравитирати око 80 домаћинстава. Парох ножички Живко Илић рекао је да су вјерници из села и дијаспоре највећи донатори, а помоћ је пружило и више јавних и приватних фирми, као и републичке институције и појединци.

- Израду кровне конструкције финансирало је Шумско газдинство из Градишке, а постављање бакарног крова, као једног од највећих издатака, помогло је Министарство финансија РС, на чему посебно захваљујем министарки Зори Видовић, која је поријеклом из Српца. Наш суграђанин Миленко Крајишник, који је декан Економског факултета Универзитета у Бањалуци и предсједник Фискалног савјета РС, а чији су коријени из Ћукала, донирао је средства за набавку једног звона - казао је Илић.

Додао је да су набавку другог звона финансирале домаћице из села, а три крста приложиле су три генерације породице Радована Стојаковића из Ћукала, и то дјед, син и унук.

- У току је израда завршног поља на звонику, те прозора и врата, што би такође ускоро требало да буде приведено крају - рекао је Илић и додао да ће храм по завршетку радова моћи примити више стотина вјерника.

Освештање темеља храма у Ћукалима одржано је у новембру 2019. године, а прва званична литургија обављена је крајем јула прошле године. Ове године су мјештани код новог храма први пут прославили и Божић.

- Сваке године се традиционално у нашем селу вози бадњак, а ове године смо га први пут наложили код новог храма. Са великом радошћу припремамо се и за највећи хришћански празник Васкрс - рекао је мјештанин Дејан Вукота и изразио огроман понос што ће њихово село коначно добити властити храм.

Колика је била потреба Ћукалчана да добију своју православну светињу, говори податак да се на посљедњем попису становништва, од 317 становника који живе у селу, чак 316 изјаснило као Срби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана