Црвени крст: Од Ђоке Михајловића у Бијељини се опростила родбина, колеге и пријатељи

ГС
Црвени крст: Од Ђоке Михајловића у Бијељини се опростила родбина, колеге и пријатељи

БИЈЕЉИНА - Од дугогишњег секретара Црвеног крста Републике Српске Ђоке Михајловића, који је преминуо 3. априла у 62. години, данас су се у Бијељини опростили породица, колеге и бројни пријатељи, поштоваоци лика и дјела великог хуманисте.

На комеморативној сједници коју је организовао Црвени крст Републике Српске у знак сјећања на Михајловића, минутом ћутања одата је пошта човјеку који је свој живот посветио хуманом раду.

Испред Црвеног крста Републике Српске од Ђоке Михајловића опростио се предсједник Црвеног крста Брано Дурсун који је поручио да је Михајловић, радећи и Црвеном крсту, оставио дубок и јединствен траг.

"Људска дјела не мјере се аршинима савременика, али својим преданим и професионалним радом Ђоко Михајловић уписао се у вјечну меморију Црвеног крста. Отишао је у зрелим годинама, и ма колико садржајан и величанствен био људси живот он се на крају своди на број и цртицу између рођења и године вјечног одласка, коју је наш Ђоко толико подебљао да ће она вјечно да свједочи о једном часном жиотном путу, о човјеку који је оставио дубок траг у Црвеном крсту", рекао је Дурсун.

Дурсун је рекао да је Михајловић оставио дубок траг и међу бројним људима које је познаво и који су га искрено поштовали и вољели, у Републици Српској и ван ње.

"Знали смо да Ђоко води животну битку, као и ранијих много, али са овом се није, нажалост изборио", рекао је Дурсун.

Испред Стручне службе Црвеног крста Српске од Михајловића се опростила и Сњежана Ковач која је истакла да је овај хуманиста учинио много не само за стручну службу Црвеног крста, Црвени крст него и за Републику Српску, као и за сваког појединца који му се обратио, а којем је била потребна помоћ.

У име Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске од Ђоке Михајловића опростио се Милојко Грујучић, савјетник министра здравља Српске Алена Шеранића, који је истакао да је изузетно тежак растанак од оданог пријатеља и драгог колеге.

"Недостајаће нам његов оптимизам и енергија. Својим радом и знањем, својом хуманошћу оставио је неизбрисив траг у свим крајевима Републике Српске", рекао је Грујичић.

На комеморативном скупу прочитани су и бројни телеграми саучешћа упућени породици и Црвеном крсту Српске, из Републике, окружења и свјетских хуманитарних организација и појединаца.

Ђоко Михајловић дао је велики допринос у збрињавању избјеглих и расељених лица, 1993. године именован је за секретара Општинске организације Црвеног крста Бијељина, која тада постаје највећи град избјеглих и расељених лица, око 53.000, као и ракрсница уласка и изласка из Србије и Хрватске. Значајан допринос дао је и Друштву доровољних давалаца крви Српске, за вријеме поплава, а сарађивао је са бројним домаћим и свјетским организацијама црвеног крста /крижа и полумјесеца.

На челу Црвеног крста Републике Српске био је од 2010. године.

Рођен је 29. јуна 1958. године у Бијељини, а иза себе оставио супругу Драгославу, синове и Божидара и Владана са породицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана