Црно врело ће напајати 13.000 домаћинстава

Снежана Тасић
Црно врело ће напајати 13.000 домаћинстава

Приједор - Градња водоводног система Црно врело ускоро би требало да буде настављена и захваљујући томе око 13.000 домаћинстава у Бањалуци и Приједору имаће квалитетно снабдијевање водом.

Ово су поручили градоначелници Приједора и Бањалуке Миленко Ђаковић и Игор Радојичић, који су послије јучерашњег састанка у Приједору најавили деблокаду заједничког пројекта изворишта Црно врело.

Ђаковић је истакао да је ријеч о пројекту који је блокиран 2012. године када се појавио непредвиђени дио објеката који је требало да буде изграђен, а проблем је био недостатак новца.

- У међувремену су се наши претходници договорили да пројекат буде настављен. Обезбијеђен је новац, обављена арбитража и направљен анекс уговора. За Бањалуку је Влада РС обезбиједила око два милиона КМ, а за Приједор 1,31 милион КМ, тако да смо се сада договорили о оперативним стварима за наставак пројекта за који очекујемо да ће врло брзо бити завршен - потврдио је Ђаковић.

Он је подсјетио да ће Бањалука користити 60 одсто изворишта, а Приједор 40 одсто.

- Приједор предњачи у дијелу секундарне мреже која је већ завршена на подручју села око Омарске. Док завршимо овај заједнички дио пројекта, наша села ће добити воду, а Бањалука ће морати обезбиједити новац за завршетак њиховог дијела цјевовода - додао је Ђаковић.

Радојичић је рекао да град Бањалука у буџету за ову годину има планираних два милиона марака из програма капиталних инвестиција које треба да дозначи Влада РС.

- Имамо обећања да ће овај новац бити дозначен још у току ове године и чим буде оперативан наставићемо са радовима који су изузетно важни за већи дио насеља у Бањалуци и дио насеља у Приједору - рекао је Радојичић.

Он је навео да би овим била завршена примарна мрежа.

- Град Бањалука би даље морао наставити развој секундарне и терцијарне мреже. Град Приједор је ту нешто више урадио, али за нас је у овом тренутку важно да што прије буде настављена изградња примарног водовода и да овај капитални пројекат у оба града буде што прије завршен - додао је Радојичић.

Он је напоменуо да је његова посјета Приједору била прва званична посјета ван Бањалуке, што, како је рекао, свједочи о значају сарадње два сусједна града.

Становници оба града с нестрпљењем очекују реализацију пројекта, јер управо то значи крај деценијским мукама са снабдијевањем водом.

Пројекат

Пројекат регионалног водоводног система Црно врело конципиран је као модеран систем снабдијевања водом са примјеном европских стандарда и достигнућа.

Пројекат је подијељен у три дијела, а његова вриједност је око 11 милиона марака. До сада је уложено 6,73 милиона марака, а за завршетак пројекта је потребно још 3,47 милиона.

Ко ће добити воду

Приједорска насеља (4.000 домаћинстава)

Јелићка, Градина, Марићка, Нишевићи, Омарска, Кевљани, Петров Гај, Камичани, Доња Ламовита, Бистрица и Криваја

Бањалучка насеља (9.000 домаћинстава)

Борковићи, Горња Пискавица, Бронзани Мајдан, Славићка, Бистрица и Радосавска

Колико ће територије обухватити извориште Црно врело

Бањалука 60 одсто

Приједор 40 одсто

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана