Црквена звона напокон се огласила у Ћукалима

Д. Ј.
Црквена звона напокон се огласила у Ћукалима

СРБАЦ - Епископ бањалучки Јефрем служио је у суботу прву свету архијерејску литургију и освештао два звона у храму Свете великомученице Марине-Огњене Марије у Ћукалима код Српца.

Кума великог звона, чији дародавци су биле домаћице из Ћукала, била је министарка финансија РС Зора Видовић, а дародавац и кум малог звона био је предсједник Фискалног савјета Републике Српске и декан Економског факултета у Бањалуци Миленко Крајишник.

Владика Јефрем је рекао да је изградња овог храма, чији темељи су освештани у новембру 2019, веома важна за вјернике и богослужбени живот. 

- Градња сама по себи није смисао, већ је смисао да се окупљамо, сабирамо и помолимо. Надам се да ће храм ускоро бити предат на молитвену употребу захваљујући вјерницима који су показали истрајност и вољу у изградњи нове светиње - рекао је владика Јефрем, који је Видовићевој и Крајишнику уручио Архијерејску грамату признања за оданост према светој цркви.

Министарство финансија обезбиједило је донацију од 20.000 КМ за куповину дијела бакра за покривање храма, а изградњу је помогла и општина Србац.

- За изградњу храма најзаслужнији су мјештани Ћукала. Има још много посла, али вјерујем да ћемо све ускоро успјети завршити - рекла је Видовићева.

Предсједник грађевинског одбора Вид Петковић каже да је до сада уложено око 150.000 КМ и истиче да је радостан што су се црквена звона коначно огласила у њиховом селу.

- Једно смо од највећих србачких села које није имало своју цркву, а постојали су бројни разлози у прошлости који су спречавали њену изградњу. Наше село није богато, али смо показали шта можемо кад се ујединимо.

Осим локалних мјештана, помогли су наши суграђани из иностранства и требаће нам још доста средстава и људи који су вољни за рад - рекао је Петковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана