Црква Светог Јована Крститеља на Црквинама у Рогатици: Јединствена светиња никога не оставља равнодушним

Сретен Митровић
Црква Светог Јована Крститеља на Црквинама у Рогатици: Јединствена светиња никога не оставља равнодушним

РОГАТИЦА - Црква Светог Јована Крститеља на Црквинама код Борика, која је изграђена на темељима храма из 13. вијека, не оставља равнодушним ни путнике намјернике ни случајне пролазнике, па се за свако богослужење у њој окупи велики број вјерника.

 

Овај свети храм у Рогатици посјетиоцима је интересантан из више разлога. Основни је у томе што је подигнут у подножју Видове горе, на тромеђи општина Рогатица, Соколац и Хан Пијесак, на темељима остатака цркве која је, према легенди, јер писаних трагова нема, у 13. вијеку подигнута као задужбина српског краља Драгутина.

Цркву и краљевски љетниковац у близини срушили су, по легенди, Турци доласком у ове крајеве у 15. вијеку, али је у народу остало сјећање на традиционално окупљање уз неизоставну свету литургију на отвореном на Ивањдан и Усековање главе светог Јована Крститеља.

Изградња ове светиње, уз благослов Његовог преосвештенства блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја, почела је на Ивањдан 7. јула 2008. године. Отуда и назив цркве Свети Јован Крститељ, која је изграђена по замисли сада покојног архитекте Зорана Черкића из Рогатице. Умногоме је то био другачији пројекат од других храмова у овим крајевима.

- Ми, група заљубљеника у Црквине и легенду о овом локалитету коју смо још од малих ногу слушали од старијих, такорећи пошли смо ни од чега и на крају добили јединствен храм у овим крајевима - прича Драгиша Јовичић, један од 15 чланова Организационог одбора за реализацију овог пројекта.

Додаје да је главни координатор изградње био тадашњи парох борички Драгиша Симић.

- Заједно смо марљиво и стрпљиво радили и уз материјалну и другу подршку више од 600 различитих приложника добили смо објекат вриједан пажње и дивљења. Изградња је трајала око шест и по година. Можда би то трајало и краће, али је некако у истом периоду грађена и црква у Бранковићима, друга на подручју Црквене општине Борике и у Закому у Црквеној општини Рогатица, те у Обртима у Црквеној општини Соколац. Све оне су, захваљујући бројним вјерницима и приложницима, успјешно завршене и у њима се увелико одвија богослужење и свака има свој дан и вријеме за окупљање вјерника - каже Јовичић.

У порти цркве на Црквинама налази се и један занимљив објекат, а ријеч је о Лучкој чесми која служи као својеврстан споменик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана