Црква Светог Ђорђа у Горњим Подграцима из 13. вијека

Срна
Црква Светог Ђорђа у Горњим Подграцима из 13. вијека

Градишка - Представници Завичајног музеја Градишка, локалне управе и Српске православне цркве посјетили су данас археолошко налазиште средњовјековне цркве у Горњим Подградцима, која датира из 13. вијека.

Археолог Бојан Вујиновић рекао је да су утврдили да је црква дуга 24, а широка 14 матара, те да датира из времена 13. вијека и представља саставни дио оближњег средњовјековног Врбашког града, који је у то вријеме био центар регије.


"Црква је грађена у комбинацији романичког и готичког стила. Једно од најкомплекснијих питања је питање обреда у средњовјековним црквама. Ако се у обзир узму историјски извори да је црква била посвећена Светом Ђорђу и да је оријентисана као православни објекат, може се закључити да је литургија у њој служена по источном обреду", навео је Вујиновић.

Он је додао да је током истраживања унутрашњости цркве пронађен и сребрни новчић Матије Корвина, који је у 15. вијеку бранио ове крајеве од Турака.

Вујиновић сматра да је веома битно наставити археолошка истраживања, јер се црква налази свега двадесет метара од пута према Мраковици и у будућности може бити значајана туристичка атракција.

Градишки архијерејски намјесник Мирко Милисавић рекао је да археолошка и историјска истраживања говоре да је српски народ на овим просторима присутан од прије седмог вијека и да је међу првима примио хришћанску вјеру.

"Средњовјековна црква у Горњим Подградцима има веома важну духовну компонету када се зна да је посвећена Светом великомученику Георгију, свецу кога слави велики број српских породица", навео је Милисавић.

Директор Завичајног музеја Градишка Драган Матавуљ рекао је да ова установа, осим ових археолошких истраживања, интензивно ради на комплетирању земљишта на локалитету манастира Карановац да би се стекли услови да његови остаци буду конзервирани и да почне изградња новог манастира, за шта је благослов дао и Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

"Археолози Завичајног музеја желе да интензивирају рад на истраживању средњовјековног града Балкис у Бакинцима, гдје се очекује изградња пута који би омогућио несметам приступ том локалитету", додао је Матавуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана