Црква Светог архангела Михаила код Билеће ускоро у пуном сјају

Милош Васиљевић
Црква Светог архангела Михаила код Билеће ускоро у пуном сјају

БИЛЕЋА - На цркви Светог архангела Михаила у Трновом Долу код Билеће уз помоћ вјерног народа урађен је кров, а да би светиња засијала у пуном сјају остали су још унутрашњи радови.

Већ годину дана вјерни народ и добротвори обнављају богомољу у којој је војвода Влатко Вуковић причестио војску прије одласка у бој на Косову.

Како каже предсједник Одбора  за обнову цркве Младен Вуковић овај свети храм обнављају захваљујући донацијама вјерника из Херцеговине, али и дијаспоре, а омладина и комшије физички помажу да би смањили финансијске издатке.

 - Урађен је кров, малтер и фасада, што се тиче фугирања зидова. Остао је још под и тротоар око цркве. Прије тога урађен је приступни пут. До сада је 200 људи учествовало у том физичком дијелу посла. До јуна очекујемо да ће засијати пуним сјајем - рекао  је Вуковић за  “Глас Српске” нагласивши да их је вријеме током прољећа послужило па су могли константно да раде.

Вуковић вјерује и да ће овај храм прерасти у духовну оазу мира за православце широм свијета, јер је све више оних који је посјећују.

- Црква у Трновом долу прави је драгуљ, она је мјесто гдје је вјера јака. Сваки човјек који дође да помогне и на тај начин учествује врати се задовољан и духовно испуњен као са литургије. Ово је пут јединства и братске слоге народа који је остао вјеран цркви, Богу и својој Херцеговини. Долазе и млађи и старији, а сви се кући враћају са осмијехом - додао је Вуковић. 

Парох билећки Бранко Калаба рекао је за “Глас Српске” да се ради пуном паром.

- Поплочан је кров, урађени су зидови, изнутра је завршена фасада, а у припреми је враћање некадашњег камена у под храма. Велики је значај ове богомоље за комплетан православни род, а посебно за Херцеговину и Билећу, а то је више пута наглашавао и владика Атанасије, да је то светиња коју морамо чувати - рекао је Калаба.

Додао је да морамо пазити и чувати оваква мјеста која имају велику историјску и вјерску тежину.

 - Ово је наше насљеђе. Храм је био зарастао у коров, али дошло је вријеме да васкрсне. Васкрсењем човјека и начином његовом живота васкрсава храм, јер човјек је храм Божији - рекао је Калаба.

Према ријечима начелника општине Билећа Веселина Вујовића традиција и обичаји дио су српског идентитета. Како он каже за “Глас” овакве богомоље од непроцјењивог су значаја за комплетан православни живаљ.

 - Идемо ка заштити цркве у Трновом долу. Чињеница да се слабо прије 20-30 година знало за њу, а ево већ сада је заблистала -  рекао је Вујовић.

Радне акције

Веселин Вујовић нагласио је да је велики значај што се вјерни народ одазвао на радне акције и показао да нас вјера и црква спајају и чине јачим.

 - Све се ручно радило, дио по дио, камен по камен. Народ овог краја још једном је показао колико је привржен цркви, вјери у Бога. Вјерни народ дао је свој допринос, радило је пуно младих. Осим новца ту су биле и акције, чиме су показали хуманост - рекао је Вујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана