Црква и манастир у Сребреници на мети вандала

Небојша Томашевић
Црква и манастир у Сребреници на мети вандала

Сребреница - Двије православне светиње на подручју Сребренице, црква Светог Петра и Павла и манастир Карно нашле су се на мети вандала и пљачкаша, што је узнемирило Србе док чекају највећи празник Васкрс.

Свештенство цркве Светог Петра и Павла у Скеланима код Сребренице пријавило је полицији да је ова светиња опљачкана у ноћи између 5. и 6. априла. Према незваничним информацијама, лопови су из цркве украли око 200 марака. Полиција истражује овај случај, али нико није привођен.

Неколико дана раније Исмаил Алић из Сребренице уз псовке и галаму почупао је 25 стубова из ограде око манастира Карно, а затим из ватреног оружја испалио неколико хитаца.

Штета је процијењена на око 1.000 марака, а код Алића је полиција пронашла већу количину оружја и муниције. Алић је након овог вандалског чина побјегао, али је убрзо ухваћен јер су га примијетили у близини манастира. У полицији су казали да је он признао да је ишчупао стубове око манастира, али је негирао да је пуцао. Извор близак истрази је казао да је Алић стубове почупао тврдећи да се налазе на земљи његовог покојног оца.

У Центру јавне безбједности Бијељина су потврдили да су претресли кућу осумњиченог и пронашли оружје.

- О овом случају је обавијештен и надлежни тужилац Окружног тужилаштва у Бијељини. Против А. И. надлежном тужилаштву биће достављен извјештај који ће га теретити за оштећење туђе ствари и недозвољену производњу и промет оружја и муниције - саопштено је из ЦЈБ Бијељина.

Игуман манастира Карно архимандрит Лука Бабић испричао је да су стубови били бетонирани у земљи у склопу изградње ограде око манастирског посједа.

Радник на манастирском имању Петар Ерак обавијестио ме да је мушкарац који је извалио стубове псовао некоме мајку. Када смо изашли да видимо шта се десило, на сеоском путу смо угледали Исмаила Алића како вози трактор према селу Грујичићи, а након тога смо чули неколико пуцњева из ватреног оружја - изјавио је архимандрит Бабић и додао да су и мјештани и свештенство узнемирени и престрашени затраживши од полиције да предузме мјере за заштиту светиња.

Оружје

Полиција је у кући Исмаила Алића у селу Грујичићи код Сребренице пронашла арсенал оружја. Откривени су аутоматска и ловачка пушка и преправљена војничка пушка, већа количина муниције, оквири за аутоматску пушку и два оптичка нишана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана