Цркотине у школском резервоару за воду у братуначког села Полом

Милијана Латиновић
Цркотине у школском резервоару за воду у братуначког села Полом

Братунац - У школском резервоару за воду у братуначком селу Полом пронађени су остаци угинуле перади, због чега се на ноге подигло цијело село тражећи од надлежних институција да они који су довели ђаке у опасност буду кажњени.

У резервоару из кога се водом снабдијева подручно одјељење Основне школе "Бранко Радичевић" и неколико домаћинстава у близини школе пронађена је угинула перад и други отпад животињског поријекла.

Породице чији малишани похађају наставу у овом подручном одјељењу с невјерицом слијежу раменима. Они тврде да је ријеч о свјесном злонамјерном покушају тровања њихове дјеце и да мора бити откривен и кажњен починилац да би се спријечило понављање сличних покушаја.

- Нико од нас није видио ко је то урадио, али сумњамо на једног комшију с којим цијело село има проблеме већ годинама. Сигуран сам да је ово урадио свјесно и из зле намјере. Не знам само шта су му недужна дјеца крива - рекао је мјештанин Милан Лазић чији унук похађа други разред основне школе.

Додаје да не зна са сигурношћу да ли су дјеца пила воду у школи након што је отпад убачен у резервоар.

- Дјеца ко дјеца, ако нису пили, јесу се умивали и прали руке. Можемо само Богу захвалити што су још здрава још - поручио је Лазић.

Забринутост не крије ни Милена Милић чија кћерка похађа пети разред.

- Знам да моје дијете није пило воду у школи, сваки дан носи флашицу воде од куће, али свеједно бринем, како неко може да уради тако нешто дјеци - рекла је Милићева.

Директор школе Саво Милошевић је рекао да је школски домар уочио да нешто није у реду с водом у школи и провјером утврдио да је нешто убачено у резервоар.

- Одмах смо обавијестили полицију и инспекцију и отишли на лице мјеста. У резервоару је пронађена угинула животиња којој је била одсјечена глава - испричао је Милошевић.

Додаје да су мјештани очистили и дезинфиковали резервоар из којег је извађена животиња.

- Срећа је да смо проблем уочили на вријеме, одмах обавијестили дјецу да не пију воду у школи и тако спријечили појаву заразе код 16 ученика и њихових учитељица - додао је Милошевић.

Наглашава да ће наредних дана неколико пута бити обављена анализа воде, која ће бити коришћена само за техничку употребу док се не утврди њена потпуна исправност. 

Посљедице

Директор Дома здравља у Братунцу Снежана Стојановић истиче да нису имали пацијената са симптомима дијареје, повраћања и другим који би упућивали на заразу.

- Конзумирање загађене воде може довести до повећања тјелесне температуре, стомачних тегоба и жутице - рекла је Стојановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана