Ћосић: Урадити анализу стања у локалним заједницама

Срна
Ћосић: Урадити анализу стања у локалним заједницама

Источно Сарајево - Новоизабрани предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић изјавио је да ће представници Савеза урадити анализу стања у свим локалним заједницама како би могли да разговарају са Владом Српске и ресорним министарствима о могућим пројектима.

Ћосић је рекао Срни да прије свега мисли на анализу стања буџета, расподјелу средстава од ПДВ-а, анализу финансијске позиције, те колико су задужене локалне заједнице.


"Финансијско стање општина је веома важно - једним дијелом да су у могућности да сервисирају текуће обавезе, а другим да спроводе и инвестициони дио који се мора омогућити", истакао је Ћосић.

Он је додао да уколико се од 64 локалне заједнице половина њих налази у тешком финансијском стању, то значи да се у половини не реализују инвестиције и капитални пројекти, што је веома опасно.

Ћосић, који је и начелник општине Источно Ново Сарајево, истакао је да након што представници Савеза градова и општина ураде анализу стања, планирају да разговарају са Владом Републике Српске и ресорним министарством о могућим пројектима у локалним заједницама.

"Хоћу да у сваком моменту имамо слику о свакој локалној заједници и да се зна зашто Савез лобира за неку локалну заједницу, да ли је ријеч о привредном, инфраструктурном пројекту или о финансијском стању, или се ради о спортским и клутурним активностима", нагласио је Ћосић.

Према његовим ријечима, "новца има колико има", али се он може квалитетније распоредити.

Ћосић каже да општине које имају накнаде по основу ренте и уређења од водних реурса, шума и термоелектрана, добро функционишу, те да је жеља Савеза да тако буде и настављено.

"Неразвијених општина има петнаестак и њима се мора помоћи како би имале стабилно финансијско стање и могућност да сервисирају своје обавезе, те да се обезбиједи задржавање привреде и становништва у њима", рекао је Ћосић.

Он је навео да му је један од циљева и међународно представљање Савеза општина и градова јер постоје многобројне међународне организације које подржавају различите пројекте у Републици Српској и БиХ, те Савез мора бити кључни партнер у тим пројектима.

Говорећи о општинама у којима је начелник из једне политичке партије, а скупштинску већину чине друге политичке партије, Ћосић је истакао да ће у таквим локалним заједницама морати да дође до "прелома".

"Немогуће је да скупштинска већина користи свој алат да би начелнику обустављала све одлуке, а од њега тражи да спроводи све оно што њој одговара. Апсолутно се ту мијеша политика и ту ће морати доћи до неког разрјешења", нагласио је Ћосић.

Он каже да данас постоји проблем на Палама, гдје скупштинска већина неће да усвоји регулациони план који предвиђа градњу тржног центра.

"Мислим да ће убрзо ту политика да уплете своје прсте и да ће се неко одважити, прије свега скупштинска већина, на неповјерење и онда на опозив начелника", рекао је Ћосић и додао да се "ту онда појављује Савез као неко ко ће тражити од Владе Српске да се поштује Закон о локалној самоуправи".

Ћосић је истакао да је на изборној скупштини оцијењено да је Савез општина и градова Републике Српске у претходном периоду радио коректно и добро и да су односи између представника општина и Савеза добри, а приоритет је да тако остане.

"Општа оцјена је да наш Савез функционише боље од Савеза у Федерацији БиХ и намјеравамо тако и да наставимо", поручио је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана