Ћосић: У овој години у пројекте уложено 1.207.000 КМ

Срна
Ћосић: У овој години у пројекте уложено 1.207.000 КМ

Источно Сарајево - Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је да је општинска управа у 10 мјесеци ове године исплатила 1.207.000 КМ за пројекте у области привреде, пољопривреде, невладиног сектора, културе, спорта, пронаталитетне политике, као и помоћи вјерским заједницама.

Ћосић је на конференцији за новинаре рекао да ће до краја године износ издвојен за наведене пројекте достићи и до 1.400.000 КМ, што ће бити за око 400.000 КМ више него претходне године.

Он је навео да је у протеклих 10 мјесеци одобрено 813 захтјева, од којих је већина била фокусирана на седам јавних позива.

“У ових 10 мјесеци реализовали смо 95 одсто планова, због чега могу да кажем да је ово најуспјешнија година у историји општине. Ово је и прилика да укажемо да нисмо запоставили ниједан сегмент ни област друштва у Источном Новом Сарајеву, али и шире”, нагласио је Ћосић.

Ћосић је навео да је општина за подстицаје у привреди и пољопривреди кроз два пројекта издвојила укупно 98.931 КМ, а да је за подршку запошљавању за свако новоотворено радно мјесто послодавцима уплаћено 37.000 КМ.

Он је истакао да је за стипендије 88 редовних студената у протеклих 10 мјесеци исплаћено 78.000 КМ, док је 17.000 КМ исплаћено за подршку студентима магистарских и докторских студија.

“Подржали смо значајан број наших становника са социјалним потребама, али и оне са озбиљнијим здравственим проблемима. Посебну пажњу поклањамо пронаталитетној политици гдје подржавамо свако рођено дјете и сваки покушај вантјелесене оплодње, а од прошле године и мајке са четворо и више дјеце уз мјесечни износ од по 150 КМ”, навео је Ћосић.

Према његовим ријечима, општинска управа је градњу два храма и рад Српске православне цркве помогла са 133.500 КМ, што је, како је навео, највећи износ који је нека општина у регији извојила у ову сврху.

Ћосић је додао да је на основу пројекта подршке заједницама етажних власника одобрено 45 захтјева у укупном износу од 41.108 КМ.

Он је истакао да ова локална заједница велике буџетске приходе остварује од стамбене и пословне градње, што утиче и на пораст броја запослених у овој локалној заједници.

Ћосић је најавио и могући долазак словеначког инвеститора који би могао да запосли и до 50 радника.

Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Ђокановић појаснио је да су се на седам јавних позива одлучили због транспарентности, јер је то најбољи начин за усмјеравање средстава.

Ђокановић је указао да је овогодишњи програм за привреду због квалитета апликаната био најбољи до сада, па је одлучено да планирани износ буде повећан како би свима изашли у сусрет.

Он је додао да је невладин сектор подржан са 117.000 КМ, а спортске организације са 315.000 КМ, док је у протеклих 10 мјесеци за три медија издвојено 13.000 КМ.

“Имали смо доста прикупљених донаторских средстава која смо добили од министарстава, међународних организација, те амбасада у БиХ. Ове године од донатора би требало да приходујемо од 500.000 до 600.000 КМ”, рекао је Ђокановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана