Ћосић: Приједлог да у новом парку у Источном Новом Сарајеву буду бисте девет српских великана

Срна
Ћосић: Приједлог да у новом парку у Источном Новом Сарајеву буду бисте девет српских великана

Источно Ново Сарајево - Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић данас је скупштинској Комисији за одређивање назива улица, тргова и насељених мјеста упутио приједлог да нови градски парк у изградњи буде назван Парк великана, у којем би се налазиле бисте девет значајних Срба.

"Имајући у виду да се говорило о великом броју личности јер је наша историја препуна људи који су задужили народ, искористио сам прилику да предложим да се уз назив Парк великана поставе и бисте девет заслужних Срба из наше даље и новије историје", рекао је Ћосић новинарима.

Према његовим ријечима, требало би да буду постављене бисте првог српског архиепископа Светог Саве, патријарха Павла, војводе Степе Степановића, Стаке Скендерове, пјесника Јована Дучића и Алексе Шантића, те пилота Стевана Попова, који је почетком рата летовима из Сарајева за Београд за мјесец дана превезао 40.000 грађана.

У новом парку би биле постављене бисте и команданта "Бијелих вукова" Срђана Кнежевића, те недавно преминулог српског љекара и хуманисте Миодрага Лазића.

Ћосић је додао да ће простор у парку, који ће се простирати на 12.500 метара квадратних, бити остављен за још двије бисте које су разервисане за најзначајније личности из периода од 1992. до 1995. године.

"Очувањем постојећих споменика и градњом нових појачавамо наш национални осјећај и нашу културу и тиме никога не угрожавамо", поручио је начелник општине Источно Ново Сарајево.

Ћосић је нагласио да би парк, укупне вриједности радова око 900.000 КМ, требао да буде завршен до краја октобра.

"Радови су одмакли, а неки дијелови су у завршној фази. Ради се о фудбалском игралишту са вјештачком травом и припадајућим трибинама, централном простору са мјестима за одмор и фонтаном, поплочаним пјешачким стазама, два мини-игралишта са справама и игралиштима за баскет и одбојку на пијеску", напоменуо је Ћосић.

Он је додао да је у августу расписан тендер за нову ЛЕД расвјету, док ће у септембру бити објављен и тендер за озелењавање парка.

"Вриједност до сада уговорених радова је 660.000 КМ, без водоводне и канализационе мреже, која је коштала око 100.000 КМ, док ће за ЛЕД расвјету бити издвојено 80.000 КМ плус ПДВ, а за озелењавање око 50.000 КМ плус ПДВ", прецизирао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана